събота, 23 юни, 2018
0

Проф. Николай Овчаров: Разкопките на Перперикон са на финала и не могат да чакат политическите партии да се наиграят

Максимум след около един месец трябва да започнем разкопките на Перперикон. Това каза в интервю за агенция „Фокус” проф. д.и.н. Николай Овчаров от Национален археологически институт с музей. „Не можем да чакаме политически партии да се наиграят. Това са неща, които не могат да търпят отлагане”, посочи проф. Овчаров.
„Допреди 15 – 20 дни, ние имахме някаква представа как ще протече археологическият сезон. Сега нямам тази представа, по простата причина, че не познавам никого от служебното правителство, не знам какви са тези хора, какво разбират те от това, което е правено до този момент. През последните дни от управлението на ГЕРБ и на министър Дянков, който финансираше нещата, ние имахме обещана една солидна сума за Перперикон от около 1.250 млн. лв. Един милион лева трябваше да бъдат по един проект, който още преди 2 години беше спечелен от Община Кърджали. Този проект е по линията на „Чудесата на България“. Министър Дянков до края на месец февруари трябваше да обяви финансирането на този проект”, обясни проф. Овчаров.
„През тази година договорихме сериозно финансиране на разкопките на Перперикон с бившия финансов министър в рамките на 250 хил. лв. Тази година поисках 250 хил. лв., защото е финална година на разкопките на акропола на Перперикон. Тоест, ако ние през тази година получим тази сума, която е разписана в бюджета, ще имаме тогава възможността да довършим изцяло свещения дворец на Перперикон и акропола и да го предадем на държавата за стопанисване. Дано новото служебно правителство да изпълни тези ангажименти, защото в противен случай изпускаме сезона”, добави проф. Овчаров. По думите му, през тази година започва и реализацията на проект на Европейския съюз на стойност близо 4 млн. лв. за Перперикон.
„Ако дойдат всички тези средства, тази година трябва да вкараме пет милиона лева в Перперикон. Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата”, каза още проф. Овчаров.
„Ние сме на финала. Буквално след 15 години работа, съм на финала и искам да завърша това нещо. Не искам да взема Панагюрското съкровище като някои хора. Искам да дам нещо на тази държава. Искам да дам този прекрасен обект, може би уникален в световен мащаб, който ще бъде напълно завършен през 2013 година като археологическо проучване, ако получим финансирането”, допълни проф. Николай Овчаров.
От 13.00 часа днес, в Пресклуба на БТА, проф. Овчаров ще даде пресконференция на тема: Ще изостави ли държавата свещения град на траките Перперикон на произвола на съдбата и иманярите? Трябва ли Панагюрското съкровище да стане частно?
Мария КАЛОЯНОВА

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен

  21.03.2013 at 23:01

  Овчарче, ще има пари само когато се отучиш да лъжеш……и да спреш да мамиш, че сатри са живели на Перперек!!!?

  0
  • Име...

   22.03.2013 at 10:44

   Овчаров е най-големия иманяр в България

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени