неделя, 18 март, 2018
88

Броят и с дрон елените в ловно стопанство „Студен кладенец“

За пръв път в България в Източните Родопи са използвани експериментални методи за мониторинг на диви животни

За пръв път в България по време на пролетното преброяване на дивеча в ловно стопанство Студен кладенец в Източните Родопи бяха използвани нови, експериментални методи за мониторинг на диви животни. С помощта на дрон, екипът на  фондация „По-диви Родопи“ и Ловно Стопанство „Студен кладенец“ засне част от територията на ловното стопанство. Целта на проучването бе  да се преброят стадата елени лопатари в района и събраните данни да се сравнят с резултатите от традиционната таксация на дивеча.

При наземното преброяване ловното стопанство констатира 1200 елени лопатари, толкова са регистрирани и през изминалата 2015 година. Над 20 са били благородните елени в стопанството. С помощта на дрона бяха събрани над 20 ГБ снимки и видео, които след обработка се очаква да ни предостави още важна информация за дивите и ловните видове в стопанството.

По време на мониторинга експертите от По-диви Родопи успяха да придобият известен опит и изводи за работата с технологията. От експерименталния мониторинга  стана ясно, че за дроновете са подходящи за по-малки площи в сравнение с наблюдаваната по време на пролетното преброяване. На този етап като по-добра за целите на мониторинга технология експертите посочват използваните досега фото-капани и директно наблюдение. Следващото подобно преброяване  се планира за след няколко години, когато техниката ще е в състояние да лети непрекъснато по-дълго време, да следи земната повърхност самостоятелно и се очаква да се повиши качеството и размера на снимките, споделиха експерти от По-диви Родопи.

Технологията е пилотна за страната и позволява бързо, евтино и безопасно събиране на данни с минимално присъствие при наблюдения на диви животни. В България използването на дронове за научни цели започва едва сега, но предлага големи възможности, ако се прилагат правилно, уточняват експерти. На Запад използването на дронове за научни цели е все по-популярна практика, но не липсват и критики заради опасенията от безпокойство на изследваните животни и птици. Вече има доста натрупан опит на базата на който се изработват правила и ограниченията за използването на новаторската технология. У нас дебата за използването и регулация на дронове, както и методики за различните групи със съответните параметри, тепърва предстои.  „Експериментирането и натрупването на опит с тази новаторска техники ще ни помогне да научим  как да го използваме по-ефективно и при какви условия“, смятат експертите от По-диви Родопи. При тазгодишната таксация животните не показаха признаци на безпокойство, допълват експертите

Пролетната таксация се провежда преди размножителния период и има за цел да установи количеството на дивеча, съотношението по пол при видовете с добре изразен полов диморфизъм, съотношението по възраст, здравословното и физическото състояние на дивеча. Експеременталното преброяване на елените в Дивечовъден участък Студен кладенец с дрон е част от инициативата По-диви Родопи и се осъществява с финансовата подкрепа на фондация Сегре.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени