събота, 23 юни, 2018
0

Таип Йълмаз показа в Кърджали пейзажи от Одрин

В Атгалерията в Кърджали бе открита  изложба на 83-годишният художник от Одрин Таип Йълмаз, известен като „Майсторът на одринските пейзажи”. Арт движение КРЪГ представя първата му самостоятелна изложба в България  като част от подписания Меморандум за културно сътрудничество с творци и творчески организации от Одрин.

Таип Йълмаз гостува  в родопския град с 47 платна. Една от картините е на Кърджали, руисувана по снимка, изпратена му от тук.   Таип Йълмаз  разказа, че е роден в Шумен,  семейството му се изселва в Текирда, когато е 5-годишен.  В Одрин живее от близо 60 години, той е единственият творец , чиято улица  приживе носи неговото име – ул. „Таип Йълмаз”.

На откриването на изложбата дойде  вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Имрен Чамлаклъ.

Радост Николаева от фондация „Кръг“ обяви, че изложбата е част от богатата програма за представяне на творци от Одрин в Кърджали.  А Таип Йелмаз е едно от най-ярките имена сред тези творци.

Гостът  Таип Йълмаз сподели,  че е участвал в изложба в Стара Загора преди време, но е истински щастлив,че може да гостува в Кърджали, където има приятели  като  художника Камбер Камбер.  Камбер Камбер пък приветства госта и посочи,че се познават от пленер преди 6 години. Още тогава той помолил Таип Йълмаз да гостува в Кърджали. Пожела му да направи  своя избожба и в родния си град Шумен.

Таип Йълмаз е автор  на стотици „портрети” на своя град, рисувани с акварел, гваш и масло – Одрин в миналото, когато е столица на империята, и Одрин днес с неговата модерна урбанистика, говореща с езика на историята. През 1968 г. Таип Йълмаз създава Художествената галерия в Одрин и  е неин пръв директор. Той е и между основателите на Тракийския университет, където преподава дълги години на студенти от архитектурните и художествените специалности.  Негови изложби са показвани в цяла Турция и зад граница.

 

Той е  автор на  тритомник с архивни материали, документи, рисунки и скици, които визуализират различни събития от историческия живот на Одрин – един от най-старите европейски градове.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™