неделя, 24 юни, 2018
0

„Афис“: БСП в Кърджали има шанс за един депутат, ДПС – 4

БСП в Кърджали получава по-голяма подкрепа, отколкото ГЕРБ, ДПС очаквано може да разчита на мощно гласуване, сочи последното проучване на социологическата агенция „Афис“ на Юрий Асланов, съобщава „Преса“. Изследването на предизборните нагласи в Кърджалийско е възложено от Националния съвет на БСП, който утре ще изготви окончателния вариант на кандидатските листи. Също утре ще стане известен и водачът на червената листа в Кърджалийския избирателен район, за която напоследък се лансираше името на екс-депутата Петър Курумбашев. Той обаче засега получава одобрението на едва 10% от анкетираните. Поради това местните социалисти прогнозират, че областният им лидер Милко Багдасаров ще оглави листата им и може да влезе в парламентарната група. За него биха гласували 28%, сочи изследването. Ако Цвета Караянчева е първа в листата на ГЕРБ, тя ще получи подкрепата на 16%, като неодобрението за нея е по-високо от одобрението.

Анализът на резултатите от проучването сочи, че показателите на партиите не са съвсем идентични с тези на лидерите им. Все пак в Кърджали БСП може да очаква 16,3% от гласовете в своя полза, докато ГЕРБ – 12,4%.

Традиционно в Кърджали ДПС печели най-солидната поддръжка – 46% от избирателите са изразили готовност да гласуват за листата. В изследването обаче не са отчетени гласовете на изселниците, които със сигурност ще пристигнат от Турция за вота на 12 май. Ако двойните граждани не бъдат мобилизирани, съществува реален шанс БСП да спечели един от 5-те депутатски мандати, а останалите 4 да вземе отново ДПС. На предишни избори през ГКПП Капитан Андреево само в община Кърджали от юг са идвали около 5 000 избиратели. На парламентарния вот през 2009 г. действителните гласове бяха 98 789, а на местните избори през 2011 г. се оказаха с 23 000 по-малко – 75 661.

В каква степен изборният туризъм може да обърне ситуацията в един от най-наблюдаваните райони, наричан „бастион“ на ДПС и „Сталинградската битка“, това е въпросът, над който основно размишляват в партийните централи. Законът позволява, освен изселници от Турция към Кърджалийско да се насочат и автобуси от страната. От тази възможност се възползваха през 2009 г. не само хората на Ахмед Доган, но и ГЕРБ. Тогава за втори път се случи пробив в крепостта на ДПС – Вежди Рашидов спечели битката, но не влезе в парламента, а в Министерството на културата. Тогава депутатският му стол бе зает от втората в листата Цвета Караянчева.

Далеч преди предстоящите сега избори да бъдат насрочени, основните политически сили се втурнаха сред изселническите организации в Турция с идеята да си осигурят подкрепа за вота. ГЕРБ и „Бултюрк“ в Истанбул взаимно се харесаха, а сдружението на изселниците с председател Рафет Улутюрк прати делегация в парламента, посрещната демонстративно топло и радушно от Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Цвета Караянчева и пр. „Бултюрк“ е организацията, която преди 4 години пусна особено провокативната анкета, целяща да узнае нагласите за връщането на старите турски названия на българските градове, местности и др.


2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен

  28.03.2013 at 09:59

  ЗАДРУЖНИ САМО В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА: В България много бързо се организират един адвокат, нотариус и съдия за да фалшифицират документи за недвижима собственост и ги продадат; лесно се създава група от 3-4 счетоводители и икономисти за източване на ДДС, или спортисти за пласиране на наркотици, за мокри поръчки, за изнудване или побой. Но НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се създаде доброволна група от същите специалисти – юристи, счетоводители или спортисти – за противодействие на престъпления. Българинът бяга от положителни действия. Начинът на мислене е същия и на най-високо ниво: бившите комунисти се организираха веднага и се поддържат взаимно в името на лични облаги на гърба на беззъбия и невеж народ. (Станишев временно прикри 4 от най-омразните си VIP, за да спечели повече гласове. После пак ще си ги повика.) За Доган също не е никакъв проблем да регистрира една партия и да обедини агенти на ДС, които не са успели да грабнат едър бизнес. И за двете партии не е проблем да привлекат подрастващи хулигани още от училище, да ги обучат и да ги направят професионални престъпници. Но е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО българи да се обединят и да създадат партия, сдружение, коалиция, асоциация или комитет ЗА ЗАЩИТА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ на злото, защото БЪЛГАРИН ЧУЖДО МНЕНИЕ НЕ ТЪРПИ. Да не говорим за сдружения от родители, които контролират работата на училища и детски градини, законно регистрирани групи за контрол върху държавното управление, приходите и разходите, вноса и износа на продукти и митниците. ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО ЗА БЪЛГАРСКИЯ МОЗЪК. Ако имаше такива групи, нямаше да съществува цар Киро, Маргините, братя Галеви, Наглите и още десетки хиляди като тях.

  //–>> Сега стана популярно италианското висящо кафе, но народът не знае, че в Италия човек може да живее по-добре от България без да похарчи нито 1 цент. Църквата организира столови за бедни и емигранти, в които се сервира 3 пъти много добра храна, осигурява баня 2 пъти седмично и безплатни нови дрехи и бельо; други благотворителни организации разнасят безплатна храна, кафе и сандвичи. За сравнение българското духовенство вместо да осъзнае ролята си на „спасител“ стана КЛОН НА Държавна Сигурност. Преклонението пред Н.В. Дявола не пожали дори „духовните спасители“. Да не говорим за хилядите предпазни и защитни организации в северна Европа. Всичко това изисква организация на стотици хиляди хора с НОРМАЛНО ЧОВЕШКО мислене. Кунева също МОЖЕ да създаде поне една подобна организация, но тя не иска да помага, защото тя е една от трите глави на Змея: БСП, ДПС, Кунева.

  //–>> Саморазрушението е заложено в ДНК-то, в мозъка и оттам в решенията за действие на българина. БЪЛГАРИТЕ ДЕЙСТВАТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ, срещу единствения начин за ЕВОЛЮЦИОННО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РОДА, СРЕЩУ метода, който милиони години осигурява ОЦЕЛЯВАНЕ на социалните животни.

  //–>> Заключение: БСП, ДПС и Кунева може да имат МАТ, но по-важно е, че България има ЖЪЛТ КАРТОН. Следва ЧЕРВЕН.

  0
  • carguzel

   28.03.2013 at 12:28

   golqm roman bee kardashim, da ne si pisael?

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™