събота, 23 юни, 2018
0

Заведения в Кърджали и Крумовград сервират „висящо кафе“

От това заведение тръгна инициативата

Заведенията   CENTRAL bar & dinner  на ул.“Сан Стефано“16А  в Кърджали и San Susi ул. „Съединение“  20 в Крумовград се присъединиха  към инициативата „Висящо кафе”. От утре  ще имат стикери и  хората ще могат да  изпият чаша предварително платено кафе.

Над 140 заведения от цялата страна се включиха в инициативата.  Инициаторът на благотворителния жест „висящо кафе“ Ален Попович е убеден, че ще има злоупотреби с каузата с платените предварителни продукти, но призова обществото да осмее такива прояви, за да ги изолира.   „Добрият жест се контролира трудно. Българите обаче са добри хора, а успехът на инициативата зависи от гражданите“, заяви той пред  bTV.  „Когато някой поиска „висящо кафе“, недейте да му наливате в пластмасова чаша и да го отпращате навън. Инициативата има за цел да накара хората в нужда да се почувстват част от обществото“, подчерта Ален Попович.

Той създал инициативата във Facebook в петък, ден след като идеята хрумнала на него и група приятели по повод разказа на българския писател Калин Терзийски и годишнината от смъртта на италианския поет и сценарист Тонино Гуера.  За няколко дни акцията „Висящо кафе“ обиколи фейсбук и събра над 18 000 привърженици. Това е един нестандартен начин, зародил се в Италия, да споделиш топлата напитка с човек, който няма пари да си я позволи.

Просто е. Влизаш в кафенето, поръчваш едно кафе за теб и едно „висящо“, барманът ти взема пари за две кафета, а ти дава само едно. Второто се пази за човек в нужда, който, разбрал за „висящото кафе“, идва да си го вземе безплатно. Първите „висящи кафета“ вече са изпити от усмихнати и изненадани от този неочакван подарък.

„Обществото, което умее да помага на себе си, има бъдеще“, категоричен е инициаторът. Той уточни, че в момента се работи да бъдат осигурени обозначителни стикери за местата, които участват в проекта.

Според идеята касовата бележка за платения „висящ“ продукт ще се издава при плащането, но ще се дава на човека, който го получава.  Инициативата „висящо кафе“ и „висящ хляб“, която набира скорост, започна да навлиза постепенно и в други браншове, които не са свързани със стоки и услуги от първа необходимост, но също дават възможност за благотворителност.

Пловдивската опера също се включи  – с продажба на „висящи билети“. Всеки любител на класическата музика може да купи „висящ“ пропуск за хора, които нямат финансовата възможност да си го позволят, съобщи Дарик. 10 билета вече са закупени с лични средства от служители на район „Тракия“. Следващият концерт на пловдивската филхармония е този петък с музика от Моцарт и Керубини.

 

4 коментара

4 коментара

 1. Nyamam

  26.03.2013 at 01:16

  Gluposti,samo shte pilnyat djobovete na kafenetata!

  0
  • Име...

   26.03.2013 at 01:28

   И аз така мисля, хората които имат нужда няма да се облагодетелстват

   0
 2. Анонимен

  26.03.2013 at 00:46

  Shto ne im servirat i po edno uiski s kafeto?

  0
 3. ами да,

  26.03.2013 at 00:16

  идеята е разкошна,но дано наистина кафето да стигне до този,който го заслужава-беднякьт

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™