понеделник, 19 март, 2018
0

Министър Станков: Ще поставим остро в Брюксел въпроса за тютюнопроизводството

На следващата среща в Брюксел ще поставим остро въпроса за тютюнопроизводството и розопроизводството. За нас това е изключително важно, обяви  днес на среща със земеделски производители  в Кърджали министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков.  Той съобщи, че субсидиите по Схемата за единно  плащане на площ ще се получават  до 2020 г., ще има  и субсидии за агроекология – по 18 евро на декар за сеитбооборот. Ще се стимулират млади фермери и малки ферми. Предлага се да има таван за субсидиите от 150 до 300 хил. лв. Все още за България не е уточнен какъв ще бъде.

Основна задача на земеделското министерство в краткия  му мандат е да защити приоритетите на България в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за програмния период 2014-2020 г.,  обяви министърът. Пред Съвета на министрите по земеделие и рибарство  на Европейския съюз България е поставила девет приоритета, а пред председателството на  Европейския съюз –  шест. На този етап 80 %  от тях са приети, каза министърът.

Първият приоритет е субсидиране, обвързано с производството. Искахме 15 %, прие се 12 плюс 3 процента от средствата за директните плащания  да за това. 12 % са  от директните плащания, а 3 %-  запротеинови култури. Целта е да се стимулират  слабите  производства –  животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството.В момента животновъдството е 20 % от  общата продукция, при зеленчукопроизводството  90%   продукцията се внася отвън, няма никакво развитие, поясни министърът.

За краткото време, което имаме,  задачата ни е да разработим постановките в областта на земеделието, на които да стъпи следващото правителство. През периода 2014-2020 г. ще има нови мерки за подпомагане за  планинското земеделие, за породи и семена, за напоителни системи, ранно оттегляне от производството, защита на бутикови млека, биоземеделие, етерично маслени култури и др.  Според  проф. Станчев има сериозен напредък по отношение на гъвкавостта на двата финансови стълба –  първият – за земеделие и вторият – за селските райони. 25 % от средствата от втория стълб ще могат да се прехвърлят в първия. Ще се подпомагат и групи производители на плодове и зеленчуци.  Министърът съобщи, че се създава Бизнес-научен съвет, който ще участва в разработва на стратегии в слабите производства.

Изплащането на субсидиите на тютюнопроизводителите е факт и те вече се получават по банковите им сметки, съобщи при откриването на срещата областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Създаденият към областна администрация Консултативен съвет по земеделие е организирал срещи  в големите села на областта, за да информира стопаните за изискванията за получаване на евросубсидии. Това е довело до по-малко санкции на стопаните.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени