понеделник, 19 март, 2018
0

„Кът на оратора” вече има в училищния Хайд парк на СОУ „П.Р.Славейков“

Вдъхновени от последното си посещение в Лондон, славейковци отново осъществиха една идея, която се е запечатала силно в съзнанието им при разходката в Хайд Парк.  Той е един от най-големите паркове в централната част на Лондон  и е известен със своя  Speakers’ Corner  (Кътчето на ораторите), където всеки може да се изкаже по всякакви теми.  Speakers’ Corner е посещаван от Карл МарксЛенин, Джордж Оруел , Уилям Морис . Съществуването му е  демонстрация на свобода на словото, като всеки желаещ може да се появи без предупреждение и да говори по всеки  въпрос.

Такава е и идеята на школата по история „ИстОрика”, с ръководител Димитър Димов . Поставяне на  актуални теми за образованието, човешките отношения, морал, ценности, настояще, бъдеще и т.н.  Те ще бъдат огласени, като се създават афиши на които ще бъде изписана съответната тема на седмицата. И така всички ученици  в един от делничните дни /всяка сряда/ ще има възможността да изразят спокойно мнението си по въпроси, които ги вълнуват.

Още за социалния експеримент учителят по история и главен инициатор  споделя:

„Това е вече истинско развитие на гражданското съзнание. Интересно е да видим какъв интерес ще предизвикаме. Избираме едно централно място в училищния двор.  Поставяме дървен сандък, школата „ИстОрика” оставя своето послание към учащите,  и качен на този сандък ученикът започва речта си, не по – дълга от 5 минути.  Първоначално може да им се стори смешно на някои, но постепенно мисля, че ще се превърне в място,  на което всеки може да сподели проблемите си или недоволство от нещо например. Тук идеята също е естествено да се споделят и коментират актуални теми и идеи.”

Всичко това вече е действителност. На 27.03.2013г., точно в 13.00ч. в двора на училище „Славейков” ученици, учители и гости откриха „Кът на оратора”в  училищния Хайд парк, с първа тема по избор на учениците „Учителят има право да танцува само валс и танго,но не и харлем шейк. Защо?”

Началото постави ученичката Кристина Топалова от 12 клас, която се изказа в защита на уволнения учител от Пловдивската гимназия. След нея,  за да я обори се изказа учителят по история Димитър Димов. Приятната изненада за всички се оказа петокласника  Благовест Трендафилов, който с аргументи подкрепи позицията на учителя Димитър Димов. Публиката не остана равнодушна, обсъждаше, реагираше с реплики и в крайна сметка прие с овации новата идея на „славейковци” .

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™