понеделник, 19 март, 2018
0

Цветан Филев: Тютюнът заслужава национални доплащания, защото е законно отглеждана земеделска култура

Тютюнът заслужава национални доплащания, защото е законно отглеждана земеделска култура. Това каза Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ – 2010). „За тютюна винаги има 100% пазар, а 90% от българските тютюни са предназначени за износ, затова получаваме национални доплащания за тютюн”, обясни Филев.
„Субсидии ще получаваме през новата финансова рамка на Европейския съюз 2014-2020 година, защото тютюнът е рентабилна култура, покрива много работни места в специфични райони, все още никой не е открил алтернативна култура на тютюна, в пълния смисъл на израза”, посочи председателят на НАТ-2010.
На 13 март тази година евродепутатите в Брюксел са гласували и са узаконили наравно с всички земеделски култури и тютюнът, и овошките, и зеленчукопроизводителите, и пчеларите да могат да получават субсидии през новата финансова рамка. „Когато говорим за субсидии и то обвързани с производство, за първи път след 2014 година, българските тютюнопроизводителите ще могат да получават субсидии от Европейския съюз. През последните седем години само тютюнопроизводителите в България не получавахме директни европейски доплащания. Субсидиите, които ще получават българските тютюнопроизводители, ще бъдат абсолютно заслужени и най-малкото ще се постигне една равнопоставеност между земеделските производителите от Европейски съюз”, каза още Цветан Филев.
Зорница ПОЛЕГАНОВА

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™