четвъртък, 24 май, 2018
0

Българи крадат картофи в Гърция, нашите кът

Девет български граждани са задържани от гръцката полиция за кражба на голямо количество картофи, се казва в официално съобщение на гръцката полиция. Нашите санародници са арестувани в понеделник.  Според гръцката полиция те минавали границата нелегално през нощта и задигали картофите недалеч  от българската граница в района на град Драма.  Задържани са петима мъже и четири жени за кражба на над 800 кг. картофи .

За една година картофите у нас са поскъпнали с повече от 40%.  Ако през март 2010  г. килограм на едро е струвал 60 стотинки, в момента цената е лев и четири стотинки, съобщава БНТ.
Производителите на картофи в Родопите останаха без стока за първи път от години. В складовете им няма и един килограм продукция, защото всичко е продадено още през есента. Търговците обикалят селата и предлагат по лев за килограм, но камионите им се връщат празни.
Хубавите картофи в Родопите са в село Жълтуша. До преди години местните хора изкарваха толкова, че оставаше и  за животните. Сега ситуацията е друга. Картофите в Жълтуша са изкупени още през есента. Взели ги по 60 стотинки за килограм.
В съседните на България държави също не е евтино – в Турция килограм картофи е лев и петдесет, а в Гърция  – над 2 лева. В Кърджали са готови да купуват и на тези цени.

Прогнозата на комисията по стоковите борси и тържищата е, че цената ще продължи да нараства и през следващата седмица, като до потребителите килограм картофи може да достигне и лев и осемдесет стотинки. Очакванията обаче са цените постепенно да се нормализират с появата на новата реколта.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени