понеделник, 19 март, 2018
2

Нова проверка за пребитите погрешка в Кърджали

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е отменила отказа да бъде образувано разследване за скандалната акция на МВР в Кърджали от преди 9 месеца. Обвинителят Емил Сакаджийски е върнал материалите на районната прокуратура в Кърджали за допълнителна проверка, пише „Сега“.
Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на сем. Айсел и Сабахатин Мустафови на 23 юли през нощта по време на операция, насочена срещу склоняването към проституция. Първоначално бяха задържани бащата и братът на Ширин Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат никакви обвинения.
Полицаите объркали адреса и нахлули по погрешка в дома на семейството. Грешката била разкрита чак в полицейското управление.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов поднесе публично извиненията си на пострадалите граждани, които били малтретирани по погрешка.
Още в края на юли стана ясно, че Айсел Мустафова е написала жалба с цялото описание на случая до министъра на МВР, до главния прокурор, до Комисията по правата на човека, до омбудсмана, до директора на ОД на МВР в Кърджали, до народните представители от Кърджали. Смята да заведе дело и в съда за нанесени морални и физически щети.
Казусът стигна до ВКП, след като районната прокуратура в Кърджали и апелативната в Пловдив не намериха данни за извършено престъпление, че служителите на МВР не са превишили правата си и не са нарушили закона.
Майката на пострадалата при полицейската акция Ширин обаче обжалва и се закани, ако и Върховната прокуратура потвърди предишните две решения, да сезира и съда в Страсбург.
Обвинитерят Емил Сакаджийски отменил тези постановления и наредил допълнително изясняване на фактите в 11 точки. Сред тях са точният час на пристигане на полицията, дали жилището е било осветено, кой е чул звънеца, защо се е наложило полицаите да действат в условията на неотложност.
Постановлението на ВКП не гарантира, че срещу полицаите все пак ще бъде образувано дело.
Проверката за инцидента в Кърджали, при който пострада момиче, е установила, че не е имало полицейски произвол, каза по време на парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов през септември

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™