понеделник, 19 март, 2018
6

Има шанс да се спре уволнението на 350 металурзи от ОЦК

Има шанс да се спре масовото уволнение  на работници в ОЦК. Още няма връчени предизвестия на работниците. Прави се подбор на тези, които предстои да бъдат съкратени, има варианти за освобождаване на  хора на пенсионна възраст и пренасочване на техните места на други работници. Това заяви  днес в Кърджали изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.  Тя участва в първото заседание на Кризисния щаб, свикано от областния управител Иванка Таушанова. Целта е да се намери работа на  служителите на ОЦК, които предстои да бъдат съкратени. Кризисният щаб бе създаден след като ръководството на Оловно цинковия комплекс внесе уведомление за съкращението на 350 работници и служители, половината работещите там.

В заседанието участваха работодатели, предприемачески организации, синдикати. Според Стелиянова диалогът бил ползотворен и конструктивен. Набелязан е план за действие, всички които ще бъдат съкратени имат шанс за реализация. Очакваме обаче броят  на хората,  които ще са без работа, е по-малък, защото обикновено работодателите се презастраховат като заявяват повече съкращения, каза още Стелиянова.

Според нея планът за действие включва няколко мерки – ще бъде направена бърза регистрация на съкратените в бюрото по труда, ще се помогне на по- квалифицираните  за бързо устройване на работа. Има готовност всички съкратени 350 работници да бъдат записани за курс на обучение по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския съюз. Съкратените ще продължат да получават обезщетения и по време на преквалификацията. Ще се ползва програма, която предвижда и наемането на лица, на които им остава година до пенсия.

Преговаряме с фирмите” Теклас” и „Горубсо” за ангажиране на част от съкратените. Работни места ще се отворят през лятото и есента. Ще използваме програмата „Нови възможности” на Бюрото по труда. Фирмите ще бъдат субсидирани , ако наемат съкратените от ОЦК, обяви областният управител Иванка Таушанова.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™