понеделник, 19 март, 2018
10

Славейковци впечатляват чужди учени с успехите си

Маринела Петкова, Гюлбеяз Ахмед, Джансуа Али и Иван Герганов от Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков“,  заедно с научния си ръководител Вълчо Милчев представиха своите проекти на международната конференция за млади математици EUROMATH 2011. Форумът се провежда от 30 март до 3 април в  Атина и се организира от Кипърското математическо дружество и фондация ТАЛЕС под егидата на Европейското математическо дружество и Министерството на образованието на Гърция.
Славейковци участват за втори път  в подобна канференция след миналогодишното си достойно представяне в Австрия. Тазгодишното издание е още по-внушително, броят на участниците е значително по-голям. Млади математически таланти от Италия, Полша, Унгария, Гърция, Сърбия, Казахстан, Мексико, Румъния, Кипър, Швеция, Хърватска си дават среща и обменят опит на този високоспециализиран форум. България е представена по традиция от най-големите математически гимназии в страната и СОУ „Петко Рачов Славейков“ от Кърджали.
Осмокласникът Иван Герганов спечели вниманието и уважението на международното жури, представяйки на перфектен английски език проекта си „Преброяване върху триъгълна решетка“. Десетокласничката Джансуа Али бе в стихията си с авторския си проект „Реципрочни връзки в триъгълник“. Новосформираният тандем Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова доказа, че е изключително успешен, докато амбициозните момичета със самочувствие презентираха проекта си „Точки на Брокар в триъгълник“. В края на докладите си всички благодариха на научния си ръководител Вълчо Милчев и на директора на СОУ „Петко Рачов Славейков“ за възможностите, които училището им предоставя да развиват математическите си умения и способностите да се справят в различни ситуации.
Разработките им ще бъдат включени в специализирано издание, което ще бъде разпространено в цяла Европа.
Освен математически познания, славейковци получиха удовлетворението да създадат нови приятелства с ученици от държави, които за пръв път участват в конференцията.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™