неделя, 18 март, 2018
10

Безплатни прегледи на децата в Кърджали за гръбначни изкривявания

Всяко второ българче е с гръбначно изкривяване. До този извод са стигнали специалистите от „Пирогов” по време на безплатните профилактични прегледи в рамките на инициативата „Детско здраве”. Тя започва в началото на април и освен в столицата ще се проведе и в многопрофилните лечебни заведения на пет града в страната, пише „Монитор“. Прегледите, чиято основна цел е превенцията на заболяванията в ранна възраст, ще се провеждат всяка последна събота от месеца от 9 до 16 ч. в многопрофилните болници в градовете Бургас, Хасково, Димитровград, Кърджали, Дупница и София.
Прегледите, които специалистите от „Пирогов” вече извършват благотворително от една седмица, са основно в областта на заболявания, свързани с уши, нос, гърло, ортопедия и травматология. До момента специалистите по УНГ са прегледали около 600 деца, а през ортопедичната клиника са преминали над 170 подрастващи. Около 50% от тях са били с гнойни възпаления на ушите, 20% – с хипертрофирала трета сливица и затруднено носно дишане, 73% – с плоскостъпие, а при почти 58% е установена лоша стойка на тялото и деформация на гръбначния стълб (сколиоза).
„Точната диагностика още в ранна детска възраст дава големи възможности всички тези проблеми да бъдат решени успешно с подходяща терапия или двигателен режим. Затова ние се ангажираме да помогнем за разгръщането на тази кампания и в провинцията”, коментира д-р Атанас Кацаров, шеф на клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов”.
„Всяка година кампанията ще завършва с обобщаване на резултатите от преминалите болни според възрастта и най-често поставяните диагнози. Данните ще бъдат поместени в специален наръчник на лесно достъпен език, предназначен за родителите, за да могат сами да помагат за превенцията на най-разпространените заболявания”, уточни д-р Асен Меджидиев, шеф на клиниката по УНГ в „Пирогов”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени