четвъртък, 24 май, 2018
0

Музеят в Кърджали ни кани на среща с дедите ни

Как са изглеждали предците ни, обитавали земите на България преди повече от 5 – 6 хил. години и във времето оттогава до Възраждането,  ни показва изложбата ”Човекът в миналото” на Националния антропологичен музей при Българската академия на науките /БАН/. Тя бе открита тази вечер в  Регионалния исторически музей в Кърджали. Автори на експозицията са чл.-кор. д-р Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова, едни от най-изтъкнатите български изследователи на антропологичните особености на народа ни.

В хронологичен ред от неолита до Възраждането са представени физическите типове на хората. Това е направено на фона на пояснения за епохата, бита, историческите събития. Учените са се добрали до ценна информация за начина на живот, болестите, обичаите, лечебните и ритуални действия, даже естетическите критерии през различните епохи, като са изследвали костите на хора открити при археологически разкопки или в манастирски костници. Много атрактивни за широката публика са възстановките на лицата на известни личности въз основа на черепа чрез пластична антропологична реконструкция.

Кърджалийци могат да видят тракийски жрец – владетел, тракийска принцеса, ичъргу-боила Мостич, високопоставена личност в двора на цар Симеон, цар Калоян, Георги Сава Раковски, капитан дядо Никола.

Националният антропологичен музей е открит през март 2007 г. като продължение на експозицията „Човекът в миналото”, представена от Института по експериментална морфология и антропология при БАН. Целта на музея е да представи изследванията върху антропологичните типове на съвременното българско население и населението, живяло по нашите земи. Първите подобни изследвания започват в края на XIX век, върху живото население и костен материал от манастирски и църковни костници, както и от археологически разкопки в следващите години. Той е сред 100-те туристически обекти. Неговата експозиция, която ще видим в Кърджали, обикаля страната от създаването му.

Изложбата е посветена на 135 г. от Априлското въстание и 190 г. от рождението на Раковски. Кърджали е 26-тият град, където гостува. Първо е показана във Велико Търново през 2000 г.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени