петък, 23 март, 2018
22

Мъж от Кърджали с малария, лекуват го от грип

Пловдивски инфекционисти лекуват от малария 39-годишен мъж от Кърджали,  съобщава ПЛОВДИВ ЛАЙВ . Въпреки че на 20 март се е върнал от Замбия, където е работил като сондьор, лекари от Университетска болница „Св. Георги“ не изклюват да е заразен и в България.

Преди месец човекът се разболял от малария в Африка, лекуван е в продължение на няколко дни и е изписан, за да си замине за България, разказа шефката на инфекциозна клиника проф. Марияна Стойчева. Тук заварва съпругата си болна от грип, а след няколко дни вирусната инфекция поваля на легло и дъщеря му. Когато сондьорът вдига висока температура, личният лекар в Кърджали му слага погрешка диагноза грип.

Състоянието на пациента обаче бързо се влошава – получава кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, урината и изпражненията му стават кървави, повръща кървави материи. Затова веднага е преведен в инфекциозна клиника на Универистетската болница в Пловдив. Първоначалните съмнения са, че може да развива кримска хеморагична или африканска треска. След консултацията с паразитолога обаче се разбра, че мъжът е болен от тежка хеморагична форма на тропическа малария, каза проф. Стойчева. Тя е категорична, че болният не е доизлекуван в Замбия и маларията отново се е обострила. В момента състоянието му е изключително тежко, диша трудно и лекарите са го включили на изкуствена вентилация. Според инфекционисти има големи шансове да оздравее, защото след проведената терапия паразитите в кръвта му рязко са намалели.

Медиците го държат в пълна изолация и най-много го пазят от комари. Ако го ухапят, може да се заразят и да пламне епидемия и тук, защото те разнасят заразата, кометираха от клиниката.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™