събота, 24 март, 2018
17

Отварят пътя през Маказа до края на годината

Девет фирми са кандидати да  строят пътя  Кърджали – Подкова, част от международния коридор към Маказа. Днес  в Агенция „Пътна инфраструктура” бяха отворени офертите им, изпълнителят ще стане ясен след ден.

В същото време с усилени темпове се работи по пътя от гръцка страна. Съседите  са почти готови с трасето, довършват тунела  близо да браздата.

Кърджали  NEWS научи, че пътят , който свързва България и Гърция през прохода Маказа, ще бъде отворен до края на тази година.

Фирмите, които искат да строят отсечката Кърджали – Подкова са „Актор” АСД, Обединение „Маказа”, Обединение „Маказа Трейс”, Консорциум „Родопи”, Алпине Бау ГмбХ, Обединение „Евроасфалт-Пътинженеринг” , Сдружение Пътища Смолян 2011, Консорциум „Конструкционес Рубау-Софстрой” и ДЗЗД „Кърджали – Подкова”.
Проектът „Кърджали-Подкова“ ще бъде съфинансиран от Кохезионния фонд на Евросъюза чрез Оперативна програма „Транспорт“. Бюджетът му е 32 млн. евро с ДДС.
Проектът включва рехабилитация на съществуваща пътна отсечка  от 8 км и 24 км ново строителство.
Отчуждителните процедури на терените от трасето вече са приключили.   В момента в етап на подготовка са парцеларните планове.  Приключени са дейностите по проучване на археологическите обекти, с изключение на един край Върхари, който ще бъде завършен до края на месец май.

Началото  на пътя, който ще ни свърже с Маказа, е преди кръговото кръстовище за бул. „България” в  Кърджали. Отсечката, която ще се рехабилитира, е  с дължина 8 км и краят й е при разклона за Джебел преди моста на река Върбица.  По новото трасе на пътя за Маказа, от разклона до вече построения път край Подкова,   ще има 6 по-големи кръстовища, един пътен възел, 5 моста. Един от тях е с отвор от 147 кв. м.  Започва от кръстовището за  Джебел, продължава по съществуващия път и след това минава по нов терен по левия бряг на Върбица до включването му към изпълнения вече готов път от Подкова до Маказа. Ще бъде изградена и пътната връзка за Фотиново. Над Голяма река  мостът ще е с дължина 200 м. Предвидени са и два подлеза.

1 Коментар

1 коментар

  1. ппппп

    20.04.2011 at 11:05

    Дано да стане тази година, аман от обещания

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени