четвъртък, 24 май, 2018
0

Шапът и кланиците свалят цените на агнета

Шапът сваля цените на агнетата, които овцевъдите смятат да продадат за предстоящите Великденски празници, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, овцевъд от Кърджали. По думите му заразата, която ветеринарните власти у нас все още не могат да спрат, ще се отрази изключително негативно на пазара на агнета тази година в цялата страна.
Преди 15 дни 6 лева на килограм живо тегло е била цената, на която животновъдите са се надявали да реализират продукцията си. От кланиците в седемте области с ограничения заради шапа обаче започнали да пристискат стопаните и им определяли по-ниски цени за животните. А фермерите няма къде другаде да пласират стоката си заради ограничителните мерки в Бургаско и съседните области. Стопаните от седемте области нямат право да изнасят животни към вътрешността на страната и извън нея заради новите огнища на едно от най-тежките заболявания по животните, което се смята, че води до тежки икономически последици.
„Там, където има забрани, хората нямат право да изнасят извън региона. Имат право да продават само в кланиците, които са лицензирани в областта. Кланиците обаче създават един монопол и смъкват цените”, обясни овцевъдът. Тази тенденция се пренася и в останалата част на страната, където няма шап, твърди Синапов. Цената на агнетата пада с всеки изминал ден.
В момента средната цена за агне, която кланиците дават, е паднала под 5 лева на килограм за живо тегло. В търговската мрежа пък цената на агнешкото е двойно и тройно по-висока.
Така се оказва, че овцевъдите отново ще са най-големите губещи, тъй като няма да могат да реализират износ на агнета извън страната. Интерес е имало от Гърция, и дори и от Турция. За износ могат да продават овцевъдите, които не попадат в шапните зони, но заради заболяването у нас, интересът от чужбина спаднал.
„Шапът за нас е истински шамар”, коментира Синапов. По думите му би трябва по някакъв начин държавата да се намеси в тази ситуация. Освен това е редно и да има обезщетения за такива фермери, които търпят неоснователно икономически загуби заради заболяването. Миналата година живото тегло на агнетата е било 4,5 – 5 лева за килограм. Тази година овцевъдите предлагат по-висока цена заради по-скъпия фураж и високите цени на горивата.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени