четвъртък, 24 май, 2018
0

ОЦК иска разрешение за още 18 обгазявания на Кърджали

На среща в Министерство на околната среда и водите ръководството на Оловно-цинковият комплекс е поискало разрешение за още 18 наднормени обгазявания на Кърджали и региона, съобщи председателят на секцията на КТ „Подкрепа“ във фирмата Ани Георгиев.
При допустими за една година 24 превишения на нормите през първите три месеца на 2011 година металургичното предприятие вече е замърсило атмосферния въздух над областния център 25 пъти, сочат данните от автоматичната измервателна станция „Студен кладенец“ към  РИОСВ- Хасково. Заради тях и очакваните сериозни финансови санкции от Европейската комисия към държавата за нарушенията на частната фирма, министър Нона Караджова е била категорична, че вече са недопустими всякакви отстъпки по отношения обгазяванията на Кърджали, допълва Ани Георгиев.
Заради несправяния с екологичните норми мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев внесе на 26 март в Бюрото по труда в града уведомление за уволнение на 350 металурзи и служители на фирмата. Безпрецедентното масово съкращение задейства областния кризисен щаб, който набеляза мерки за преквалификацията на голяма част от хората и ангажирането им на работа в големи местни фирми. Такива вече има и от страна на Агенцията по заетостта.
Провокирани от искането на ОЦК за още 18 наднормени обгазявания майки от Инициативния комитет „Аз искам да дишам“ организират на 10 април в централния градски парк на Кърджали втори протест в 11 часа.  БТА

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени