събота, 24 март, 2018
0

Международен веломаратон минава през Кърджали

Първият любителски веломаратон – обиколка на България, чрез който се популяризира велосипедът като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места, ще мине през Кърджали на 24 април.

Организатор на маратона е фондация „Фактор”, неин председател е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той става известен с обиколките си с велосипед на Черно море и брега на Гърция през 2009 г. и обиколката на Средиземно море през 2010 г. Стоянов прави велопътешествия за каузата на събирането и рециклирането на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове.

В Хасково очакват Вячеслав Стоянов и веломаратонците на 23 април, на следващия ден трябва да са в Кърджали.

Обиколката започна в София на 2 април и ще завърши на 4 май отново в столицата. Ентусиастите тръгват всеки ден от различно населено място, началото е пред сградата на всяка община.

Колоездачите ще изминат 2500 км, ще преминат през 33 градове, 28 от които са областни центрове. Във велосипедната обиколка на България участват 29 души, сред които граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия. Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута.

Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велосипедните алеи

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени