петък, 25 май, 2018
0

Обявявят Кърджали за „Град на здравната култура“?

В навечерието на Лазаровден, на 15 април /петък/ в Манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали ще бъде отслужен за първи път в страната молебен за здраве и любов на българския народ. Това съобщава инициаторът на събитието д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, чиито довод е: „Ние, българите, сме не само най-бедната, най-застаряващата и болна нация, но и не се обичаме.“
Преди молебена ще се състои втората национална среща по обществено здраве „Проф. Тошко Петров“ с директори на регионални здравни инспекции в страната, на която ще се представи монографията на д-р Найденов „Здравна азбука„. Тя е одобрена от Министерството на образованието, младежта и науката през 2009 г. за учебно помагало за здравна и сексуална култура. В нея се разглеждат социално-значими, инфекциозни и половопреносими болести, предпазването от нежелана бременност, вредата от тютюнопушенето, алкохола, наркотиците, затлъстяването и обездвижването, а също и рационалното хранене.
По подобие на седемте смъртни гряха, д-р Найденов е формулирал и седемте здравни гряха – тютюнопушене, стрес, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици. Той ще направи и кратък обзор на демографското и здравно състояние на нацията, а Кърджали ще бъде обявен за „Град на здравната култура“.
Очаква се директорите да подпишат декларация до Министерството на образованието, младежта и науката за задължително обучение по здравна и сексуална култура на учениците.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™