понеделник, 19 март, 2018
0

Здравна карта ще оптимизира работата на спешната помощ в Кърджалийско

Областната здравна карта за спешната помощ в Кърджали е вече готова и изпратена в Министерството на здравеопазването. Целта е да се оптимизира дейността на Центъра за спешна медицинска помощ. Идеята е да се знае кой е най-близко разположения екип до всяко село или махала на територията на областта, за колко време може да пристигне линейката съответно през лятото или зимата, кой е най-близо разположеният друг филиал и какво е населението на съответното населено място по съответните възрастови групи, съобщи пред „Дарик“ директорът на ЦСМП в Кърджали д-р Атанас Митков.

Областната здравна карта за спешната помощ в Кърджалийско включва всичките 583 населени места, в това число и махали, които обгрижва Центъра за спешна медицинска помощ със своите 8 филиала. А те са в Ардино, Черноочене, Кърджали, Момчилград, Крумовград, Джебел, Кирково и Чорбаджийско и два изнесени екипа във Фотиново и Бенковски.

В тях работят 232-ма души в трудните условия на насечени, труднодостъпни, особено при зимни условия, терени и отдалечени махали. Голяма част от фелдшерите са на пенсионна и предпенсионна възраст. Кадровото обезпечаване на ЦСМП-та е доста наболял, но министерството проявява воля той да бъде решен, твърди д-р Митков. По думите му много е скъпо „лекар да бъде на линейка“, затова фелдшерите били гръбнака на системата.

В ЦСМП в Кърджали има 54 лекарски практики, от които са заети само 17, илюстрира с пример думите си д-р Митков. Според него един от основните проблеми за ситуацията бил финансов, защото лекарите не получавали достатъчно възнаграждение за труда си в условията на сняг, пек, дъжд, пияни пациенти, катастрофи и други неблагоприятности.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™