вторник, 20 март, 2018
0

Славейковци с три шестици на националната конференция по математика

Учениците от СОУ „Петко Рачов Славейков” постигнаха най-големия успех в историята на Кърджали на национални конференции по математика. Със своите добри разработки и отлична подготовка те впечатлиха журито с председател професор Николай Николов, а също и аудиторията. Това стана по време на 42-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се проведе в Курорта Боровец. В рамките на конференцията се провежда ученическа секция, която се явява същевременно Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Конкурсът традиционно се организира от Ученическия институт по математика и информатика при БАН и се провежда в две състезателни сесии – едната по математика, а другата по информатика и информационни технологии. Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” с ръководител Вълчо Милчев участва за осма поредна година и винаги печели първи награди.
Тази година три наши абитуриентки станаха носители на най-голямото отличие, което журито присъжда – грамота за отлично представяне. Джансуа Али събра силни аплодисменти с презентацията си по темата „Триади на Микел”, екипът Маринела Петкова и Гюлбеяз Ахмед също безапелационно се изяви с темата „Точки, чиито педални триъгълници са подобни на даден триъгълник”. Конференцията се превърна в техен звезден финал на петгодишното им участие в престижния Ученически институт по математика и информатика в България. Десетокласникът Иван Герганов също постигна нов успех – за трета поредна година той е сред победителите с грамота за отлично представяне –този път с темата „Турнири и математика”.
Грамоти за много добро представяне получиха десетокласниците Хубен Иванов и Николай Атанасов с темата „Ортодиагонален четириъгълник” и Иван Иванов с темата „Векторна база в равнината”.
В резултат от отличията дванадесетокласничките Джансуа, Маринела и Гюлбеяз добиха право да се запишат без конкурсен изпит в пет университета в специалност по избор, за която се кандидатства с изпит по математика. Десетокласниците Иван Герганов, Николай и Хубен получиха покани за участие в триседмичната Национална лятна изследователска школа по математика и информатика на разноски на Ученическия институт по математика и информатика.
На конференцията дойде и директорът на училището Милко Багдасаров – вече осма поредна година той неизменно включва в програмата си и националните конференции по математика. Неговото присъствие при защитите на проектите е своеобразна кулминация на целогодишните грижи на ръководството на училището за развитието на Школата по математика.
=В тазгодишната национална конференция участваха 106 ученика от 24 училища на България. Те представиха общо 76 проекта по математика, информатика и информационни технологии. Наградите на победителите при математиците връчи академик Петър Кендеров, редседател на Съюза на математиците в България, а на информатиците – чл.кореспондент Юлиан Ревалски, директор на Института по математика и информатика при БАН.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™