петък, 22 юни, 2018
0

Христо Красин: Няма смисъл да се пише книга, ако в нея не разнищваш човека

-Господин Красин, предстои  издаването на десетата ви книга „Коланджа“.  Какво е чувството да сте автор на толкова много книги?

-Аз не знам дали са толкова много книгите ми, но изглежда това е било призванието ми да се реализирам пълноценно в живота. След толкова много залитания в жизнения ми път, очевидно това е предначертаното  поприще,  по което поех преди години.

-Кога прописахте за първи път?

-Беше много отдавна. Като ученик в пети клас започнах да пиша роман,чието действие се развиваше в Южна Америка. През 1968 година тогавашният окръжен вестник „Нов Живот“ публикува първия ми къс разказ. Така се започна.

– Как подбирате темите за книгите си?

– Няма как да подбираш темите си! Те си идват сами. След като я напишеш и някой издател я харесва,  издава я и от този момент книгата отлита от теб като птица. Тя започва своя самостоятелен живот…

– Интересна е темата за Вълчан войвода и златото,  което е заравял из България.  За него сте написали две книги. Доколкото разбрах, подготвяте и трета.

– Да, и с нея смятам да приключа трилогията.

-Тази тема е свързана с много злато. Не ви ли притесняват иманяри?

-Не. Разумните хора знаят, че след като аз описвам даденото място,където са заровени пари, ясно е,че вече съм изкарал златото оттам  и няма за какво да си губят времето да търсят подир мен.

-Но в книгите ви става дума за тонове злато!

-И какво от това? Фактът, че не нося златни часовници и тежки златни ланци и огърлици,  показва само ,че съм благоразумен човек… За разлика от някои мутри.

-В книгите ви преобладава социалната тема. Особено в „Коланджа“. Защо толкова много се вълнувате от човешката участ?

-Та има ли смисъл да се пише книга, ако в нея не разнищваш човека и неговата съдба?

-А какво мислите за правителството,  което подаде оставка?

– Трудно се говори за некадърници! Но все пак за онзи нещастник от Банкя, който се правеше на премиер бих казал,  само лошо или още по-лошо. Но по-добре да замълча. Народът сам го оцени и прати на политическото бунище.

-Кога да очакваме поредната ви книга?

-Надявам се през май

Интервюто взе: Руди СЛИВНЕВ

        

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™