събота, 17 март, 2018
0

Малария погуби 39-годишения крумовградчанин, имал и кримска треска

39-годишният пациент, който се лекуваше от малария в инфекциозна клиника на Университетста болница „Св. Георги“ в Пловдив, е починал. Това съобщи началникът проф. Марияна Стойчева, която обясни, че болестта е увредила тежко белите дробове, сърцето, мозъка и бъбреците. Болният е получил тежка сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, които са причина за фаталния изход.
Той е бил заразен и от кримска хеморагична треска, това са доказали резултатите от изследванията, направени в Центъра за заразни и паразитни болести в София, обясни шефката на клиниката. Мъжът беше приведен в пловдивската Университетска болница от Спешна помощ в Кърджали в изключително тежко състояние и веднага беше включен на апаратна вентилация в ранните часове на 30 март.
Десет дни преди това той се прибрал от Замбия, където работил като сондьор на нефтена плантация. Преди да се върне в родния си Крумовград, боледувал от малария там. Постъпил в африканска болница, където бил лекуван известно време, а след това изписан, за да се прибере в България. В дома си заварил съпругата си да боледува от грип, а няколко дни след нея се заразила и дъщеря му. Затова когато той вдигнал висока температура, личният лекар му поставил същата диагноза. Състоянието му обаче бързо се влошило – получил кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, урината и изпражненията му станали кървави, започнал да повръща и кървави материи. Затова е преведен за лечение в инфекциозна клиника в Пловдив.

„Първоначалните ни съмнения, че боледува от кримска хеморагична треска бяха отхвърлени след първите изследвания и консултацията с паразитолог. Отново се усъмнихме, че е възможно да кара и двете заболавания едновременно, защото и след проведеното специфично лечение срещу малария, при което паразитите в кръвта му намаляха, състоянието на болния продължи да се влошава“, обясни проф. Стойчева. Затова са взети проби и за кримска треска и изпратени в София. Пациентът обаче е починал с пристигане на резултатите.

Инфекционистите са категорични, че починалият се е заразил в Африка и от двете заболявания, а организмът ме не е издържал на комбинацията. Лекари припомниха, че Замбия е в съседство със Заир, бивше Конго, а това е най-андемичната държава на кримска треска в света. Точното наименования на болестта е Конго-кримска хемарогична треска.
При пациент с висока температура, който неотдавна се е върнал от Африка, трябва да се има предвид, че може да е заразен с малария, отбеляза проф. Стойчева.
Случаят ще бъде дискутиран от инфекционисти, епидемиолози и паразитолози на научен симпозиум, който ще се проведе на 17 и 18 май в базата на Медицинския университет-Пловдив в курорта Цигов чарк. Научният форум се организира от Южнобългарското дружество по инфекциозни болести и на него ще се обсъждат различни екзотични заболявания, сред които маларията и кримската треска.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™