събота, 26 май, 2018
0

„Славейков” отново с отличен на Националната конференция по математика

За 11-та поредна година СОУ „Петко Рачов Славейков” спечели грамота за отлично представяне в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България в Плевен. Тази година отличничката е десетокласничката Цветелина Карамфилова. Тя се представи с проект по комбинаторика „Домино покрития и линейно-рекурентни редици”. Грамота за много добро представяне получи другата участничка от „Славейков” – десетокласничката Сиел Шефкетова. Тя направи много перспективен дебют с темата по геометрия „Формула на лещата, правилен седмоъгълник и триъгълник на Шаригин”. Научен ръководител на двете ученички е техният учител по математика Вълчо Милчев.
Удовлетворението от кърджалийското участие в тазгодишната пролетна конференция на Съюза на математиците в България се увеличи и с още един успех. В първия ден на конференцията се получи новият брой на списание „Математика” със статия на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев: „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. Единственият екземпляр се превърна в подарък за развълнуваната Цветелина.
Защитата на нашите момичета предизвика интересни изказвания. Доцент Георги Димков от Института по математика и информатика на БАН прояви голям интерес към реферата на Сиел и бе дошъл специално за нейната презентация. Член-кореспондент на БАН проф. Олег Мушкаров, разказа как като ученик се е справил на олимпиада с една задачите – с решение, различно от това на Сиел.
За проекта на Цветелина се изказа ласкаво доцент Евгения Сендова от Института по математика и информатика на БАН. Разработката на ученичката от „Славейков” е вдъхновена от една статия в списанието Journal of Integer Sequences през 2004 година – “Нови домино покрития и редици” (A New Domino Tiling Sequence). Авторът Roberto Tauraso от Университета Tor Vergata в Рим пояснява, че той е дал отговор на едно предположение, изказано от J. Bao в заключителен доклад по време на лятната изследователска школа (Research Summer Institute) в САЩ при Масачузетския институт по технологиите през 1997 година. В проекта на Цветелина може да се види едно развитие на резултата на италианския професор вече за по-сложна решетка. Нови резултати тя представи в Плевен. Оказа се, че през 1997 година доцент Сендова за първи път е била тютор в тази изключително престижна международна школа за ученици.
45-та пролетна конференция на на Съюза на математиците в България се проведе от 6 до 10 април в Плевен под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. При откриването на форума Цецка Цачева подчерта, че създадената от българската математическа общност система за откриване и развитие на талантите е среда, която не само позволява на младите хора да открият и демонстрират заложбите и способностите си, но и да ги обогатяват в сътрудничество с преподавателите си, надминавайки ги понякога в своето развитие.
„Използвам повода, за да засвидетелствам респекта си към всички, посветили пътя си да откриват и обучават талантливи млади хора, и да провокират любовта им към математиката“, каза председателят на парламента.
Днес двете десетокласнички се явиха пред директора на училището за шампиони Милко Багдасаров и разказаха за своето участие в престижната конференция. Срещата стана в обновената учителска стая на „Славейков”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™