петък, 25 май, 2018
0

Математиците на „Славейков“ отново отличници

С най-големия досега успех за Кърджали приключи 40-та конференция на Съюза на математиците в България, която се състоя през априлската ваканция в курорта  Боровец. Учениците от школата по математика при СОУ „П.Р.Славейков” Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова, Джансуа Али и Иван Герганов с ръководител Вълчо Милчев предизвикаха възхищение за изключително високото ниво на подготовка и представяне. Самите математици, техният ръководител и директор са изумени от грандиозния успех, до голяма степен неочакван,  поради предишните високи постижения, тъй като досега на националните конференции не се е случвало всички участници от едно училище да бъдат върхови призьори и да получат покани за Лятната изследователска школа.

Представянето на отбора на «Славейков» се счита за уникално с факта, че всичките четирима наши ученици бяха отличени и поканени за участие в триседмичната лятна изследователска школа в град Варна и Габровския балкан. Школата се организира от Ученическия институт по математика и информатика при БАН и занятията се водят от професори и доценти.

Явление на конференцията бе осмокласникът от СОУ «Петко Рачов Славейков» Иван Герганов. Неговото блестящо представяне бе специално изтъкнато от председателя на журито проф. Иван Ланджев по време на церемонията за връчване на наградите. Иван Герганов защити отлично своя проект “Комбинаторни задачи върху триъгълна решетка” и получи първа награда, придружена с покана за участие в Националната лятна изследователска школа за млади математически дарования. Пред журито осмокласникът от Кърджали представи своите авторски резултати – няколко нови тъждества между биномни коефициенти, а също и нова формула за световно известните числа на Каталан.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™