четвъртък, 24 май, 2018
0

В Източните Родопи се излюпиха първите за тази година две белоглави лешоядчета

В Източните Родопи се излюпиха първите две белоглави лешоядчета за 2013 година, съобщи координаторът по дива природа в „Новото тракийско злато“ Христо Христов.  Най-голямата в България естествена популация на белоглави лешояди е именно в Източните Родопи по поречието на река Арда.

При преброяването на птиците през февруари тази година бе констатиран рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи –  общо 67 двойки със заети гнезда, като 49 са пристъпили към мътене. За сравнение  през миналата 2012 година двойките белоглави лешояди са били 60.

В периода 13-16 февруари бе проведен мониторинг на белоглавите лешояди в Източни Родопи. Бяха посетени всички гнездови скали по поречието на река Арда. Регистрирани са общо 67 двойки със заети гнезда, като 49 са пристъпили към мътене, докато останалите двойки все още строят гнезда и демонстрират брачно поведение.

Интересно наблюдение по време на мониторинга бе и регистрирането на маркирани с крилометки птици в две от замътилите двойки. Това са лешояди с крилометки K1M и 10, които са загнездили с птици от източнородопската популация на белоглави лешояди. И двете птици са реинтродуцирани в района на Стара планина по проект за възстановяване на лешоядите, изпълняван от Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна.  През четирите дни на мониторинга бяха наблюдавани още три маркирани птици.

Данните от мониторинга, извършван вече за 26-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията. През 2012 г. бе отчетен абсолютен максимум на популацията – 60 двойки. Наблюденията и тази година ще продължат до края на размножителния сезон през месец август, когато и последните малки се очаква да напуснат гнездата и да се отправят на младежки скитания в Близкия Изток.

Мониторингът се осъществява с подкрепата на „Новото тракийско злато“.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™