четвъртък, 24 май, 2018
0

Забраниха преминаването на автомобили над два тона през Граничния пункт Златоград

От сряда   автомобили над два тона не могат да преминават през граничния пункт Златоград – Термес.  За спазването на забраната следи  Дирекцията на полицията на Ксанти. До тук се стигна след като в неделя  гърци блокираха   граничния пункт  и  лекотоварните автомобили  трябваше да изчакват по 5 минути на всеки час.  Протестът бе организиран от  Гръцката индустриална камара.  Според гърците   пунктът  е главната порта  за влизането на нелегални продукти  в района на Ксанти и околните села от съседна  България. Протестиращите са изразили безпокойство от  факта, че с отварянето на  пътя през Маказа незаконната търговия ще стане  още по-интензивна. Още повече, че през ГКПП „Маказа“  ще могат да преминават  големи превозни средства.
Забраната за преминаване на  автомобили над два тона е заложена още със строителството на пункта, но  не се спазва, казва  бившия префект на Ксанти  Георгиос Павлидис.

Незаконната търговия  може и трябва да бъде ликвидирана. Но никой не може да забрани преминаването на десетки хиляди туристи по време, когато Отечеството ни изпитва икономически затруднения.  През летните месеци  десетки коли преминават  оттук,  превозвайки туристи  до  Ксанти, Kерамоти, Фанари, Тасос и още по-далече, добавя той.

Според него има нужда от  креативни  решения, а не от унищожаването на всяка туристическа дейност. Затова призовава правителството да действа незабавно за възстановяване на туристическия трафик и  да осигури безопасно движение.“
Според Бойко  Божков, директор на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в  Смолян протестиращите са се представили за предприемачи от камарата в  Ксанти, а основното им искане е било  да не се допуска през пункта  трафик на автомобили над 2 тона.  Табела, забраняваща преминаването на коли над 2 тона е  поставена на гръцка територия след ГКПП-Златоград, но подобно  ограничение не важи на самия пункт, обясняват  от Гранична  полиция- Смолян.  Припомнят, че българските гранични  полицаи извършват само документен контрол на преминаващите, а  забрана за движение на бусове няма.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™