понеделник, 19 март, 2018
0

Фидосова и Местан в лют спор заради изборите

До скандал между зам.-председателя на ДПС Лютви Местан и съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова се стигна в сутрешния блок на bTV. Той бе предизвикан от дискусия за датите, на които да бъдат проведени президентските и местни избори.

По време на разговора Фидосова обвини Местан в лъжа и отказа да се съгласи с твърденията му, че поисканата от управляващата партия дата 23 октомври е неподходяща, защото преди Димитровден голяма част от гласоподавателите била ангажирана с кърски труд. Тя контраатакува с тезата, че ДПС настоява вотът и евентуалните балотажи да бъдат на 30 октомври и 6 ноември, защото датите са неработни в Турция.

„На 29 октомври е най-големият национален празник в Турция. Тогава се отбелязва обявяването на република. На 6 ноември пък е Курбан байрам – най-големият мюсюлмански празник. Само вижте какво е активизирането в турските секции на изборите през 2006 година и ще ме разберете“, каза Фидосова.

Депутатът от ДПС Лютви Местан категорично отхвърли това да са мотивите на партията. Той определи тези твърдения като безумна теза.

Изненаданият от рязката маневра Местан избяга от конкретиката на разговора и реагира като ужилен на израза „турски секции“. Той моментално поиска извинение от Фидосова и го получи бързо, след което отчете: „Разбира се, че ще се извините за тази безумна теза. Прецизирайте езика си, защото не искам да участвам в такова нещо.“

„Това са противоконституционни изказвания. Нямата право, г-жо Фидосова, да говорите така. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на Атака“, продължи Лютви Местан. Той е категоричен, че ще разговаря с премиера и ще настоява Борисов да се разграничи от тази теза.

След кратка словесна препирня, която така и не изясни дали действително ДПС се стреми да съчетае изборите с турския и с мюсюлманския празник Лютви Местан продължи с контраатаката.

„Започвате да говорите с гласа на „Атака“. Явно коалицията ви претопява. Езикът е ужасен издайник. Тези изтървани реплики доказват какво стои зад тях. Вие сте говорител на „Атака“, отсече Местан.

Това обаче не попречи на Искра Фидосова да довърши започнатото и да направи сравнение, че насрочване на избори за 30 октомври и 6 ноември за мюсюлманите е все едно да накараш православните да се занимават с гласуване на Великден. В крайна сметка Фидосова и Местан напуснаха студиото скарани, а третият гост – представителят на БСП Евгени Узунов на практика не успя да вземе думата.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™