събота, 23 юни, 2018
0

МВР пак се самопроверява за скандалната акция в Кърджали

За втори път Районната прокуратура в Кърджали е възложила на МВР да се самопровери за скандална акция от миналото лято. Това каза пред „Сега“ адвокат Елисавета Пенчева, която пое защитата на сем. Мустафови, в чийто дом нахълтаха служителите на вътрешното ведомство. При акцията пострада дъщеря им Ширин. Адвокат Пенчева се възмути, че отново колеги се проверяват едни други и така се намират в своеобразен конфликт на интереси.  Преписката за инцидента се връща за втори път в Кърджали. Първоначално Районната прокуратура и апелативната в Пловдив приеха, че служителите на МВР не са превишили правата си и не са нарушили закона. Майката на Ширин Айсел Мустафова сезира Върховната касационна прокуратура. След 4 месеца размисъл тя отмени отказа да бъде образувано разследване и нареди допълнителна проверка. Тя трябва да изясни точния час на пристигане на полицията, дали жилището е било осветено, кой е чул звънеца, защо се е наложило полицаите да действат в условията на неотложност. В постановлението на ВКП не е указано изрично, че проверката трябва да се извърши от прокурор, но според адвокат Пенчева това е логично и за това е настоявала Айсел Мустафова в жалбата си до ВКП. След връщането на делото семейството е викано от полицията да дава писмени обяснения.

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на Мустафови в нощта на 23 юли по време на операция, насочена срещу склоняване към проституция. Първоначално бяха задържани бащата и братът на Ширин Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без обвинения.

Операцията за залавянето на сводника Джем стартирала с два полицейски екипа – първият заловил Джем в 23.30 ч вечерта на 23 срещу 24 юли т.г. и веднага било образувано досъдебно производство, стана ясно от постановлението на апелативната прокуратура. Вторият екип трябвало „при условията на неотложност“ по Закона за МВР да залови двете проститутки, предоставени от Джем, и да спре сексуалната им експлоатация. Но бил насочен към грешен вход на блока и така нахълтал в дома на Мустафови. Според семейството те са влезли с извадено оръжие, без отличителни знаци и без да извикат „Полиция! Легнете на земята“. Полицаите категорично отрекоха да са действали така и прокуратурата прие тяхната версия за достоверна.Вътрешният министър Цветан Цветанов оправда действията на служителите си. Според министъра имало достатъчно данни, че синът Кадир участва в схема за проститутки. След 6-седмична вътрешна проверка на инспектората в МВР Цветанов наказа участниците в акцията само с „писмено предупреждение“, тъй като не съставили протокол и не предали рапорти за действията си.

Доротея Дачкова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™