петък, 25 май, 2018
0

Кърджали на опашката по условия за правене на бизнес

Най-добрият град за правене на бизнес в България е Габрово, а най-лошият – Кърджали. Това показва индексът „Местни условия за бизнес“ на Институтът за пазарна икономика (ИПИ), направен съвместно с институт „Отворено общество“. Класацията се прави за всички 28 областни града на базата на отделно подреждане по няколко фактора, сред които размера на местните данъци и такси, работата на администрацията и икономическата активност.
На дъното на подреждането с най-лоши условия за бизнес е Кърджали. „По девет от десетте показатели представянето на града е крайно незадоволително – възприятието за корупцията в местната власт нарежда града на последното място, а ниската заетост – на 27-о в класацията“, смятат авторите на изследването. Проблем за Кърджали е и образованието на заетите и ниските заплати. Единственият добър резултат за града е при размера на местните данъци и такси.
От ИПИ уточниха, че класацията не се основава на това дали и какъв бизнес е развит в отделните градове, а какви условия е създала местната власт за предприемачите. „В Габрово условията не са най-добрите възможни, но са по-добри на фона на останалите общини“, каза Светла Костадинова от института.
След Габрово се нареждат Сливен и Русе, а в първата десетица са още Враца, Ботевград, Добрич, Стара Загора, Монтана, Бургас и Варна. На 11 и 12 място са Пловдив и София. На дъното на класацията са още Силистра и Видин. В последните десет попадат и Хасково, Кюстендил, Плевен, Благоевград, Смолян, Шумен и Велико Търново.
„Любопитен е фактът, че дори и първенците в класацията нямат добри резултати по всеки един от индикаторите, а класирането им се дължи на по-лошите условия за бизнеса при останалите областни градове. Това показва, че местната власт е изправена пред редица предизвикателства и все още има много сфери, в които е нужна оптимизация“, пише в доклада.

Индексът за условията за бизнес се прави за втори път, предишната класация беше през 2009 г. Тогава на първо място беше Търговище, следван от Враца и Габрово, а на дъното беше Стара Загора. При правенето на класацията не се включваха икономическите индикатори като заплати, ниво на заетост, образование на заетите и чужди инвестиции.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™