петък, 25 май, 2018
0

„Походът на книгите” и в ОУ „Н. Й. Вапцаров” в Рани лист

Колективът на ОУ „Н. Й. Вапцаров”, село Рани лист откликна на призива на МОН да се включи в организираната от Асоциация „Българска книга” кампания „Походът на книгите” с начало рождената дата на великия Андерсен – 2 април.

В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в училищния годишен план седмицата от 11.04. до 15.04 2016 г бе предвидена като Седмица на детската книга.

Дните от понеделник до петък бяха наситени с мероприятия, посветени на нейно величество Книгата. Началото бе  поставено с изложба от ученически илюстрации по любими приказки: „Дядо ряпа вади”, „Дядовата ръкавичка”, „Хензел и Гретел”, „Грозното патенце”, „Червената шапчица”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Косе Босе” и др.

Във вторник бяха организирани посещения на Регионалната  библиотека в град Кърджали и читалището в с. Рани лист. Учениците се запознаха с библиотечния фонд, изискванията за ползването му и професията на библиотекаря.

Кулминация на дейностите бе тържеството, посветено на поета на детската радост, великия майстор на звучната родна реч – Ран Босилек, подготвено и изнесено от учителите и учениците в начална степен. Гости на празника бяха начални учители от с. Стремци, с. Енчец и с. Бойно. Госпожа З. Христова представи жизнения и творчески път на Ран Босилек чрез презентация, а учениците от втори, трети  и четвърти клас изпълниха произведения на автора. Оживяха сцени от „Патиланско училище”. Децата пяха „Родна реч” и „Я кажи ми, облаче”. За финал бяха връчени грамоти на участниците в Националните състезания на СБНУ „Аз и числата” и „Аз и буквите”.

В четвъртък в компютърния кабинет учениците от начална степен гледаха филм – приказка „Трите прасенца”, а от прогимназиална степен – „Приключенията на Хък Фин” по Марк Твен.

В петък четвъртокласниците на г-жа Д. Андреева гостуваха на малчуганите от ЦДГ „Пролет” в село Рани лист. Мероприятието под наслов „Деца четат на деца” разгоря интереса на малките към приказките и разкри читателските възможности на учениците от четвърти клас.

През цялата Седмица течеше дарителска кампания, благодарение на която значително бе обогатен библиотечния фонд на училището.

Седмицата на българската книга спомогна за повишаване на интереса към литературата, за обогатяване на знанията на учениците и за усъвършенстване на читателските им умения.

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™