събота, 17 март, 2018
0

Станишев само с 2% зад Борисов

Партийната мобилизация месец преди изборите се отразява положително на рейтинга на политиците. Независимо от уличните протести и абсолютното отрицание на партиите, повечето лидери укрепват позиции и увеличават рейтинга си. Това сочи изследването на агенция “Медиана”, проведено от 5 до 9 април т.г.

Кой в края на февруари би помислил, че подалият оставка премиер Бойко Борисов не само ще оцелее, но и два месеца по-късно ще прибави към рейтинга си 4 %? На успех се радва и Цветан Цветанов, който вече като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ получава плюс от 5%.

Събитията от последния месец работят и за първите мъже в БСП. Решението на Сергей Станишев да отстъпи назад, като се откаже да се кандидатира за премиерския пост, ако БСП спечели изборите, явно не се наказва от социалистите. Вместо да бъде обвинен в пораженчество, той е поощрен с увеличаващо се доверие от 5%. Всъщност, това отношение по-скоро е резултат от хитрия му ход да номинира финансиста Пламен Орешарски за бъдещ премиер.

Така през април разликата между Борисов и Станишев се стопява до 2%. Искрите, които и през последните дни прехвърчат помежду им, ще зачестяват и ще се нажежават.
Два вътрешнопартийни сканадала от миналия месец по различен начин се отразяват на партийните си лидери.

Трусовете в “Движение България на гражданите” рекушират по неблагоприятен начин върху Меглена Кунева. Скандалите заради листите в Пловдив, Сливен, Гоце Делчев и др. удрят по имиджа на Кунева, чийто рейтинг се свлича с 5%.

За разлика от Кунева, Иван Костов излиза без видими щети след последния политически развод с Надежда Нейнски. Въпреки провала на коалицията между ДСБ и “Синьо единство”, Костов не само не е наказан, но и прибавя, макар и само 1%.

И през април президентът Росен Плевнелиев остава на върха на политическото одобрение с рейтинг от 50%. Действията му при съставяне на служебното правителство и подготовката на изборите се посрещат противоречиво и отнемат процент от одобрението му.

Две дами – еврокомисарката Кристалина Георгиева и кметицата Йорданка Фандъкова обяснимо запазват позиции сред първите. Изненадващото Георги Първанов се класира на второ място. Обяснението е в отсъствието му от острото предизборно противопоставяне. Оставането му встрани от поляризацията между ГЕРБ и БСП му носи повече дивиденти, отколкото загуби.

С любопитство наблюдаваме отношението към новия лидер на ДПС Лютви Местан, чийто рейтинг пада с 4%. Това движение надолу е съпоставимо и с рейтинга на ДПС, който от 7,9% през март се е стопил до 4,5% през април. Социолозите не поставят под съмнение влизането на ДПС в следващия парламент, но явно процесите в партията след оттеглянето на Ахмед Доган не са еднозначни.

Обратното наблюдаваме при “Атака” и лидера  Волен Сидеров. Партията, която максимално пое вълната на радикалните искания на уличните протести, за месец е увеличила рейтинга си с 2%. С толкова скача и доверието към Сидеров. Лутанията при избора на коалиционен партньор на Красимир Каракачанов са наказани и той се срива с 3%.

След разпада на бившата вече коалицията, известна като “Ярешки”, Яне Янев и Веселин Марешки тръгнаха по различни писти. Активността и на двамата е възнаградена. Отделен въпрос е дали процентите ще им стигнат, за да прехвърлят бариерата за парламента.

Служебният премиер Марин Райков, който влезе в политическата класация през април, е в челната десетка. С малка преднина преди него е завърналият се в политиката Стефан Данаилов като кандидат-депутат на БСП.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™