събота, 24 март, 2018
0

81 000 заявления за гласуване са подадени в Турция

Около 81 000 заявления за гласуване са подадени в Турция. Това съобщи Юксел Йозкан, председател на една от най-старите и най-влиятелни изселнически структури в Турция – Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници /Балгьоч/ в област Бурса, цитиран в кореспонденция на БТА от Истанбул.
Само в Бурса са подадени 27 хиляди заявления.
От Дружеството са дали заявка за разкриване най-малко на 32 секционни избирателни комисии в областта, главно в селищата, компактно населени с български турци. Определени са и 14 училища, в които да се гласува.
Официално броят на секциите, които ще бъдат разкрити, ще бъде определен от ЦИК в София.
Предварителните проучвания на нагласите на изселническия електорат от Бурса показват около 90-95 на сто подкрепа за Движението за права и свободи, според Балгьоч.
Самият Юксел Йозкан в реч пред многобройна изселническа публика на концерт на хора на Балгьоч в културния център „Таяре“ в Бурса заяви, цитиран от информационната агенция Ихляс хабер ажансъ:
„Ние като неформална гражданска организация не сме страна в тези избори, не е възможно да подкрепяме една или друга политическа формация. Нашата задача е свързана с изготвянето на избирателните писъци и с организацията по самото провеждане на изборите. Оттук нататък имат думата политиците и политическите партии в България. Нашето горещо желание е вотът на избирателите от турски произход да не се разцепва на тези избори. Ние сме за единство.“
Тези дни в авторска статия в централния всекидневник на Бурса вестник „Олай“, озаглавена „Защо Партията на справедливостта и развитието (ПСР, управляващата партия на премиера Ердоган) и Балгьоч са един срещу друг на тези избори“, авторът Мустафа Йоздил коментира, че за разлика от предишни избори сега турското правителство ще подкрепя новата формация на българските турци – Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) начело с Касим Дал и Корман Исмаилов.
Решение в тази насока е било взето на среща на отговорни представители на ПСР в Бурса.
Статията, цитирана от кореспондента на БТА в Истанбул, се позовава на изказване на депутата от ПСР от Бурса Мустафа Йозтюрк, председател на парламентарната група за приятелство Турция – България, който заявил: „Ние ще подкрепяме онези политически формации в България, които работят активно за правата и свободите на сънародниците и дават път на младите в политиката. Ние подкрепяме промяната.“
Според турския депутат НПСД, (която ще участва в изборите в коалиция с НДСВ), отговаря на всички тези критерии.
Но главният ръководител на Платформата на балканските изселници Дурхан Гюлер, защитавайки тезата, че подобна позиция ще предизвика разцепление в гласовете на сънародниците, заяви: „Това мнение на турското правителство оставям на преценката на българските турци. Но ако гласовете на българските турци се разцепят и всички пострадаме, кой ще поеме отговорността за това?“.
Отговорен представител от Конфедерацията на Балканските румелийски изселници, която е твърдо на страната на ДПС, казва, че целта, която са си поставили техните структури (около 250-300), е непременно да се запази целостта на електората на българските турци.
„ДПС начело с Лютфи Местан може би няма да успее да спечели депутатски места, колкото в досегашния български парламент, но сигурно ще бъде между потенциалните партньори в едно евентуално бъдещо коалиционно правителство. А това е истинската възможност нашите хора в България да участват в структурите на властта. Затова нямаме намерение да се съобразяваме с директивата на правителството“, казва той.
  mediapool.bg

1 Коментар

1 коментар

  1. Име...

    20.04.2013 at 00:41

    nai aktivnite glasopodavateli ne jiveqt v bg

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™