четвъртък, 24 май, 2018
0

Кърджали без специалисти по алергология

Три области в страната са без специалисти по алергология, съобщи заместник-ректорът на Медицинския университет в столицата проф. Васил Димитров. “В цяла България алерголозите са общо 110, а в градове, като Ямбол, Кърджали и Монтана липсват напълно. В последно време обаче се наблюдава засилен интерес към специалността. След последната изпитна сесия в академията са излезли 7 кандидати за 2 свободни места”, уточни проф. Димитров.Въпреки тревожната статистика, алергологията не е профилът с най-малко кадри. На първо място е ревматологията, където работят едва 72 лекари. За сметка на това кардиолозите в страната са над 950 души. Това е една от най-предпочитаните специалности.
Според проф. Димитров много малко са желаещите за анестезиология, педиатрия и пулмология. Проблемът не е в липсата на свободни места. “Ако имаме 800 отворени позиции, за тях кандидатстват едва 500 млади лекари разкри още проф. Димитров. “Освен че изтичат в чужбина, те често са привлечени и от по-добрите условия на фармацевтичните компании. Ако при нас те получават 700 лв. заплата, там стартират с 2000-3000 лв. и служебен автомобил”, уточни той.
Напоследък много млади лекари се ориентирали и към офталмологията. В момента у нас има общо 800 такива специалисти. За сметка на това уролозите, УНГ и пулмолозите са между 300 и 350. Проблем напоследък има сред белодробните лекари. В областите Велико Търново, Шумен и Пловдив бяха закрити клиники и сега тези кадри се ориентират към работа зад граница, което няма да е добре за здравната ни система.
Първият випуск от дипломирани парамедици пък не може да работи по специалността си въпреки големия недостиг на кадри в спешната ни помощ. Причината е, че няма разкрити щатни бройки за тази длъжност, обясняват от Министерството на здравеопазването.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™