вторник, 20 март, 2018
6

Кърджалийци могат да проверяван онлайн здравното си досие

От 15 април РЗОК-Кърджали приема заявления от граждани, които желаят да получат онлайн достъп до eлектронното си здравно досие. Чрез него пациентите ще могат да получат информация за правата си и да проверят здравния си статус, както и да се запознаят с резултатите от проведени изследвания и профилактични прегледи . Достъпът до досието става чрез уникален код , който се издава от касата след подаването на заявление, информира директорът  на Здравната къса в Кърджали д-р Соня Ангелова.

Уникалният код за достъп е личен, поради което той може да се получи само срещу представянето на документ за самоличност. Право да получат кода имат всички лица, включително и тези с прекъснати здравноосигурителни права.  Без собствен профил обаче са децата до 18-годишна възраст, информация за тяхното здравословно състояние ще се получава чрез профила на родителите.

От касата гарантират, че информацията, касаеща здравословното състояние на всеки пациент остава конфиденциална и достъпът до нея е технически обезпечен и защитен от чужда намеса.

Новата услуга вече е достъпна и в интернет портала на НЗОК, в секция „Електронни услуги“. Преглед на досие от здравноосигурените лица, освен с код, остава и чрез универсален електронен подпис.

Здравното досие ще съдържа информация и за извършените от личния лекар дейности от 2009 г. досега, както и за оказана стоматологична помощ и справка за издадените европейски здравноосигурителни карти.

Целта е да бъдат отчетени медицинските дейности от общопрактикуващи лекари, специалисти, лаборатории, зъболекари и аптеки /към настоящия момент лечебните заведения за болнична помощ отчитат ежедневно всички приети и изписани пациенти/.

Системата позволява гражданите да получават уведомления при промяна в пациентската информация и за предстоящи профилактични прегледи.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени