вторник, 20 март, 2018
9

ОЦК се размина с глоба от 20 000 лв., Валентин Манев нямал пълномощно да подписва актове

Районният съд в Кърджали отмени  акт за 20 000 лв.,  наложен  от Инспекцията по труда на ОЦК за това, че не комбинатът е изплатил заплатите на 446 работници за юни 2012 г. До абсрудното решение се стигнало защото актът е подписан от  тогавашния икономически  директор Валентин Манев,   когото   собственикът на ОЦК не е упълномощил за подобни действия.  До това се стига след като комбинатът обжалва решение на  съда.

В жалбата  на ОЦК се сочи, че наложената санкция  е многократно  завишена и неоснователна, тъй като оловният и цинков завод не работели, нямало приходи, за да изплаща заплати.  Моли съда да намали имуществената санкция до минималния предвиден размер.  Становището на „Инспекция по труда“ е, че наказателното постановление трябва да бъде потвърдено като правилен и законосъобразен акт. Извършено  е нарушение  на  Кодекса на труда, а санкцията е в такъв голям размер, заради многократното извършване на подобни нарушения от ОЦК.  

Според фактите  в началото на юни  служители в дирекция ”Инспекция по труда”  извършили проверка по спазване на трудовото законодателство в управлението на ОЦК. Установили, че работодателят не е изплатил начислените по ведомост заплати за месец юни 2012г. на общо 446 работници и служители.  Това трябвало  да стане най-късно до 31.07.2012г.  заради уговореното месечно изплащане на трудовото възнаграждение. За нарушението е  съставен акт, връчен същия ден на икономическия директор  Валентин Манев.  Актът трябвало да бъде подписан от  законен представител на ОЦК, какъвто в момента Манев не е бил,  защото  нямал правомощия  за подписване и получаване на съставени  актове за нарушения.  На 26.09.2012г.  е издадено наказателно постановление, с което на ОЦК е  наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 20 000 лева.  Работодателят  вече е бил санкциониран  за подобно нарушение с наказателно постановление  от  15.06.2012 г.

Съдът приема, че наложеното наказание е правилно. Но заради  това, че е  допуснато нарушение при  връчването  на  акта , го отменя.  След като  актът  не е   даден на нарушителя/ОЦК/, на неговия законен представител или на изрично упълномощено за това лице,  той според съда е незаконосъобразен.  И е  достатъчно основание за отмяната му.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Кърджали по реда на глава 12 от АПК, в 14 дневен срок от съобщението му на страните, че е изготвено.   

                 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™