събота, 17 март, 2018
0

Възрастен мъж даде Борисов на Комисията за дискриминация за изказването, че пенсионерите изяли фискалния резерв

Вангел Диманов, пенсионер от село Ярджиловци, внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу изказването на Бойко Борисов при откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, предаде БГНЕС.
В жалбата си Диманов е написал, че е налице пряка дискриминация спрямо българските пенсионери. Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина за „изяждането“ на фискалния резерв на държавата.
Пенсионерът смята това за изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите 3.5 години минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.
Подобно изказване представлява дискриминация по смисъла на Закона от защита от дискриминация, който по разпоредба на чл. 4, ал. 1 предвижда, че е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.
В жалбата си Диманов е посочил следните основания:
„Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136.08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния осигурителен институт).
Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8.92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лева или 4 %, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13.92 лв. или 10%.
Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2.2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лева.
Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите, са на стойност 4 млрд. лева и „изяждат“ фискалния резерв, не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо“.
Мъжът настоява за справка от НОИ, която да даде отговор на въпросите: какъв е бил минималният размер на пенсиите за периода 2009-2013 г., както и какъв е бил броят на лицата, получаващи пенсия за същия период.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™