вторник, 20 март, 2018
14

Бизнесмен от Ксанти скочи срещу забраната за движение на товарни коли през граничния пункт Златоград

Бизнесмен от  Ксанти излезе с отворено писмо, в което настоява да се прекрати ограничаване движението  на автомобили над два тона през  граничния пункт Златоград – Термес.  Мотивът му е, че  това  възпрепятства здравословното предприемачество между  двете съседни страни. Той е категоричен, че някои хора трябва да си вършат работата  и да не се поставят  пречки пред  връзките с България, която е европейска държава.

Димитриос  Пецас, президент и главен изпълнителен директор на текстилна  фирма от Ксанти  е адресирал  отвореното си писмо до  министерствата на външните и вътрешните работи,   Търговско промишлената палата,   управата на  област Тракия,  местните медии.

 Писмото е  в отговор на информации,  че  се иска забраната на  преминаването през границата с България   на  коли над два тона  под предтекст, че  това е контрабанда на стоки.  Аз съм изумен от тесногръдието на някои  управляващи от  област  Тракия, че докато гръцката държава създава  условия за общуване  със  съседните страни в Европа, конкретно с България,  тук се създават пречки за връзките между двете страни.  След   3-4 месеца ще  бъде отворен пътят  Комотини – Маказа  към Кърджали, ще  има ли пак някой, който да ограничава свободното преминаване на превозни средства и стоки, се казва в писмото.

Някои  управляващи  се опитват да сложи спирачка на комуникация  между съседните държави,  като пречат на икономическото развитие и добросъседство, под претекст, че  големите  камиони  пренасят контрабандни стоки. Защо тези коли, които  са под два тона, не се сочат като контрабандни? Този, който иска да  пренася така стоки, може да го направи   с малък камион много пъти в рамките на 24 часа.

Затова твърдението  на камарата  е неоснователно и абсурдно. Защо  това изискване не се въведе и на границата между Гърция – Турция и на границата Орменио – Свиленград, където  минава  целия търговски поток   с  Европа, пита бизнесменът.

Притеснява ли ни , че в  тези страни цените са по-ниски. От  това може да се възползват  гърците в контекста на конкурентоспособността, а не да се изолира чрез затваряне пътища. Затова  не разбирам тези, които подкрепят тази гледна точка, а някои други интереси.

Оставете пунктът да работи свободно  по начина, както това е направено въз основа на междуправителствено споразумение на Гърция – България.  Нека управниците  тук  да спрат да мислят, че има само вносни стоки от България, но също , че България е добър клиент за Гърция и прави добър оборот  за гръцката икономика, завършва писмото.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени