петък, 23 март, 2018
8

Англичани финансирали строителството на завод за отпадъци, резултатът е огромно сметище ?

Екологичните проблеми се решават със знаене и можене, а не с крясъци на улицата. В центъра на екологията трябва да е човекът, дива природа с болни и бедни хора не става за нищо. Това е кредото на един от най-титулуваните български учени проф.Мария Златева. Тя се срещна днес в Кърджали с медицински работници и  говори за екологичните проблеми на родопския град. Като член на Висшия експертен екологичен съвет проф. Златева е гласувала за одобряването на Оценките за въздействие върху околната среда на златодобивната инсталация на Горубсо и за инвестицията в новия завод  за цинк  в Кърджали.

15 милиона лева, предназначени за  строителството на завод за битови отпадъци край Кърджали са  се изгубили мистериозно, разказа проф. Златева. Парите отпуснало английското правителство по предложение на посолството им  у нас след  като бил публикуван   доклад за наличието на тежки метали в кръвта на децата от Кърджали. Освен  в Кърджали такъв завод трябвало да има и в Лом. Вместо  завод  край  село Вишеград имало огромно сметище, а цялата околност била  затрупана с найлонови торбички. Сметището  трябвало да бъде рекултивирано като върху боклука се насипва слой от 30 см. пръст, за да се предотврати излъчването на метан от разлагането на биомасата. Нищо подобно не било направено,  видяла професорката при идването си на мястото.  Върху сметта е бил нахвърлян пласт от 2 см. пръст. Тогава  тя предложила на англичаните да платят по 20 лева на местни  хора да разчистят найлоновите торбички и пластмасови отпадъци в околността. Усвоени бяха парите, а резултатът беше никакъв, добави тя. Затова тя препоръчва на бъдещите депутати да се борят срещу чуждото вмешателство в  живота на българите.

Според най-титулувания еколог в Европа страната ни ще трябва да плати 6 млрд.лева за депа за битови отпадъци.  Вместо това могат да се изградят заводи за компостиране, което ще излезе много по евтино. Един завод излиза около 20 – 30 милиона, посочи Златева. Внушението на Запада за депата за отпадъци не е приложимо в България,  защото тук разстоянията са големи и е може да се плаща толкова за транспорта.  Водим борба в министерство на екологията  в депата да не се изхвърлят  биоразградими отпадъци. Има закон на ООН за това, но никой не го спазва.

Почвите в Кърджали  са замърсени с тежки метали –  олово, хром, живак, каза проф. Златева. Градът е уязвим по отношение на хвостохранилището на Горубсо, което е край язовира. Според нея обаче  за това не е виновно  сегашното ръководство, а това, което е  направило  съоръжението, защото тогава  на дневен ред не е стоял въпросът за опазването на околната среда. Бившият еколог  на общината Ася Добруджалиева нищо не е направила за Кърджали, бе категорична проф. Златева. Като недомислена определи  тя програмата за почистването на река Арда, защото след като почвите не са почистени от тежките метали,  се замърсява и реката. А ако успее да се изчисти почвата, няма да има тежки метали във въздуха. Зеленина и повече цветя  край ОЦК, препоръча тя.

Проф. доктор Мария Златева е биохимик, биолог, химик, микробиолог, експерт по компостиране. През ноември 2011 г. тя получи призът ENERGY GLOBE, който е един от най-престижните в света за опазване на околната среда. Всяка година в надпреварата за отличието участват повече от 100 страни и над 800 проекта.

Проф. д-р Мария Златева е президент е на НПО „Федерация Интереко-21″ и на Българската асоциация по компостиране, председател е и на Клуба на жените изобретателки. Експерт във Факултета по компостиране в Аграрния университет на Калифорния. Член е на Кралския научен институт на Холандия. Американският биографичен институт Who is who я удостоява със званието „Жена учен на 2002 г.“.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™