събота, 17 март, 2018
16

Четири момичета от Езиковата гимназия впечатлиха журито на турнира по речи и дебати на английски език

Мирослава, Анна, Николета и Антония заплениха умовете и сърцата на жури, зрители и участници в Първите национални дебати  и речи на английски език
„Те са млади, красиви, интелигентни. Страхотни! Техният английски е по-добър от този на много от моите студенти.” Това не са реплики от познатите ни телевизионни реклами, а са думи на Джак Мортън, доброволец и университетски преподавател, член на  американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, който  пристигна специално от Украйна в Благоевград, за да съдийства на първия Национален турнир по речи и дебати на английски език. Състезанието е организирано от Българската лига по дебати, комисия „Фулбрайт”, Посолството на САЩ в България и Американския университет в България.  Поводът бе фурорът, който предизвикаха с отличното си представяне възпитаничките на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали. Те  не само, че спечелиха първо място на първия по рода си такъв турнир, но и победиха при изключително сериозна конкуренция в най-голямата  възрастова група, включваща ученици от десети до дванадесети клас, където те бяха най-малките състезатели.
„Впечатлихме журито със знания и стил” – това бяха първите впечатления, споделени от  преподавателя по английски език господин Динко Георгиев, в телефонен разговор след голямата победа на Мирослава Яворова, Анна Персенска, Николета Василева и Антония Панайотова, ученички от 10. клас.  Те демонстрираха знания и умения за водене на дебат на английски език, както и широка обща култура. Над сто бяха  участниците  от езикови гимназии в цялата страна, които пристигнаха в Американския университет в Благоевград със самочувствието да бъдат най-добрите в двудневната надпревара. Със своя успех, Мирослава и  Анна, както и Николета и Антония, състезаващи се в различни отбори,  доказаха високото ниво на знания не само по английски език, но и по останалите учебни дисциплини, преподавани в гимназията. В четирите кръга на състезанието журито и участниците, бяха впечатлени не само от демонстрираните знания, но и от изключително стилното представяне на ученичките, които сами бяха избрали да покажат своята принадлежност към училището, дебатирайки облечени с представителните за гимназията униформи – нещо  необичайно за България,
Състезанието се проведе за първи път в страната ни тази година, но в САЩ то има над 200-годишна история. Няма училище отвъд океана, което да не подготвя по няколко отбора, в различни възрастови групи, развивайки най-различни комуникативни стратегии и речеви умения за водене на дебати върху различни социалноикономически, общественополитически  и научни теми. В  наши дни турнирът  отдавна е прекрачил отвъд океана и ежегодно се провежда световен шампионат в различни региони на света.
„Много съм щастлив! Това е невероятен успех за нашия отбор. Положихме много добро начало. Амбицията ни е да продължим с участията си в някои от регионалните международни турнири” – сподели Майкъл Дийгън, доброволец по програма „Фулбрайт” в гимназията, който с ръководство и напътствия, заедно със Золвай Дайке – доброволец по програма „Културвайт” –  подготви момичетата за победния поход към Благоевград.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™