събота, 24 март, 2018
0

45 000 лири е получила община Кърджали от Англия, а не 15 милиона за завод за отпадъци

Английското правителство  не е отпускало 15 милиона лева за  завод за битови отпадъци край Кърджали, както обяви днес проф. Мария Златева. Според нея парите  били отпуснати от английското правителство по предложение на английското посолство у нас  след публикуването на доклад за наличието на тежки метали в кръвта на децата в родопския град.  Проверка на kardjali.news   показа, че през 2000 г. английската фирма „Ентек“ със средства  от Британския Ноу хау фонд прави прединвестиционни проучвания по проект „Регионален център за управление на отпадъците в Кърджали“. Предложението й е осемте източнородопски общини да се обслужват от едно депо. През февруари 2001 г. общините Кърджали и Лом получават по 45 000 лири от Великобритания, за да бъдат учредени фондове, с които  да се  изгради система за събиране на твърдите отпадъци. Британското външно министерство  е решило двата фонда  да имат управителни съвети от по пет души – по трима  от общината и по двама представители  английската консултантска фирма „Ентек“. Общините основават сдружението „За чисти Родопи“, което да кандидатства пред програмата ИСПА за финансиране. Но  чиновниците решават, че парите трябва да  получи екоминистерството.
Едва през 2003 г. проектът е одобрен и в началото на 2004 е сключен финансов меморандум за 14 547 162 евро, от които 75% са от ИСПА, 25% от национално съфинансиране.

Регионалното депо се строи близо 10 години. България получи отсрочка за завършването му до края на 2012 г.. За да бъде спасен, проектът за депото е  основно преработен. Претоварните станции  са  намалени от седем на четири в Кирково, Крумовград, Ивайловград и Ардино. По данни на МОСВ към края на август 2012 г. работата по тях е изпълнена на 64%. Изграждането на сортиращата и сепарираща инсталация, което бавеше проекта, пък отпадна с одобрение на Европейската комисия.

Заради факта, че фирмата изпълнител е избрана с пряко договаряне по времето на министъра на околната среда Джевдет Чакъров, България отнесе финансова санкция от 3.3 млн. евро. От ИСПА помощта  са усвоени 9.2 млн. евро, а за да бъде довършено регионалното депо държавата  е отпуснала още 14 млн. евро, от които са усвоени  към 2.8 млн. евро,  сочат данни от екоминистерството.

2 коментара

2 коментара

 1. Име...

  18.04.2013 at 08:07

  da im maikata na vsichki osraha se da kradat lajat i majat bokluci

  0
 2. ekolog

  18.04.2013 at 07:57

  Ekolog nomer 1 neshto vze da izdisha

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™