сряда, 23 май, 2018
0

Боян Каменов от Езиковата гимназия лауреат на Национална олимпиада по история и цивилизация

От 15 до 17 април в Созопол се проведе IX Национална олимпиада по история и цивилизация, в която участваха 86 ученици от езикови, математически и профилирани училища в страната . Състезанието се провежда в два кръга.  Първият етап е писмен и цели да провокира самостоятелното мислене на учениците, да ги стимулира да използват своите умения за работа с исторически източници, документи и исторически карти. Вторият етап представлява събеседване с класиралите се ученици. Журито има за цел да провери мотивацията, начина на мислене на ученика, историческата му култура, познаването на историята на родния край и интереса му както към миналото, така и към съвременните проблеми.

Тази година членове на изпитната комисия бяха изтъкнати учени – проф.  д-р Красимира Табакова – председател на журито и преподавател в  ИФ към СУ, проф. д.и.н. Диляна Ботева – преподавател към ИФ на СУ, доц.  д-р Тодор Попнеделев, декан на ИФ. Координатор на олимпиадата беше също изявен историк – Радостина Николова, главен експерт по история и цивилизация към МОН.

Самото участие в такъв научен формат е доказателство за прекрасния олимпийски дух, който се формира в Езиковата гимназия. Боян Дафинов Каменов от 12 клас не само участва, но и е един от седмината най-добри в България. Той получи оценка Отличен 6.00 и на двата етапа от Националната олимпиада, което му дава голямо предимство пред останалите кандидат–студенти, тъй като мястото му във ВУЗ  вече е осигурено. Лауреатите от XII клас придобиват правото да запишат желана специалност във всяко висше учебно заведение с хуманитарна насоченост в страната, включително право. Именно правото е избраната от Боян специалност, която той ще изучава в Софийския университет „ Св. Климент Охридски“.

Успехът на Боян не е случаен, а е плод на неговия траен и многогодишен интерес към историята, но истинските му успехи са в резултат на последователната му и задълбочена допълнителна работа с учителите по история и цивилизация, участието му в проектите „С грижа за всеки ученик”, „Успех”, „Заедно на масата в Европа”, предвидени за изявени ученици.

Боян не пропуска областните и общинските кръгове на олимпиадата по история и цивилизация и е неизменен лидер от четири години. Той получава  стипендии по проект „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ и от Американска фондация за България в областта на историята. С изключителен интерес бе посрещната разработката му „Моето първо училище”, представена на юбилейната научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи”.

Ученикът е сред отличените и в Националния конкурс „100 години от разорението на тракийските българи”. Боян Каменов е сред шестимата ученици, получили грамоти от Фондация „Ценности”, за участие в Седмия национален исторически конкурс  на тема:  „Толерантността на българския народ – заедно въпреки различията”.  Изявеният ученик направи  и разработка на немски език на тема: „Проф. Иван Шишманов – предтеча на европейската идея“, с която участва на олимпиада на посолството на Федерална Република Германия и спечели награда – триседмичен престой и обучение в Германия от немската Служба за педагогически обмен.

По пътя към върха до Боян неизменно е и неговият учител по история и цивилизация г-жа Станка Вълова – учител с преподавателски авторитет, доайен в своята област и пример за подражание. Тя е ръководител на  клуб „Млад историк“ , чийто председател е Боян Каменов. Госпожа Вълова силно мотивира своите ученици по пътя на знанието и ги вдъхновява да търсят непокорени върхове на изява, както и да прославят силния народностен дух на общественотта в родния си град. Ръководството на гимназията се гордее с успеха на своя възпитаник и пръв Лауреат по история – Боян Каменов и вярва в бъдещите му академични постижения по пътя на познанието.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™