четвъртък, 24 май, 2018
0

Мустафа Карадайъ ще е новият лидер на ДПС, лично Доган застава зад него?

Доган залага на младите. Обновление в ДПС. Така може да се коментира новината, че новият председател на Движението ще бъде младият Мустафа Карадайъ – един от тримата съпредседатели, който заедно с Четин Казак и Рушен Риза временно пое ръководството на партията след отстраняването на Лютви Местан.

Решението е взето по време на вчерашна среща в Боянските сараи на областните водачи с почетния председател на партията Ахмед Доган и ЦОБ, научи Епицентр.бг.

Мустафа Карадайъ събрал най-голяма подкрепа сред структурите на партията и ще бъде предложен за председател на ДПС на 9-тата Национална конференция, която ще се проведе в неделя, 24 април, в зала 3 на НДК.

Лично Доган е застанал зад неговата кандидатура, въпреки че са били обсъждани и други варианти за нов председател. Някои бластни председатели са се изказали в полза на другите двама съпредседатели – Рушен Риза и Четин Казак, разказаха участници в сбирката.

Карадайъ е свързан с ДПС още от създаването на движението – той е активист в Академичното дружество към ДПС, два мандата е лидер на младежката организация на партията МДПС. Има дълъг стаж в администрацията на партийната централа, сега е втори мандат депутат, беше и организационен секретар на Централното оперативно бюро. Карадайъ  подготвя и ще прочете основния доклад на конференцията, което е знак за бъдещото му издигане на партийния пост.

Независимо, че председателят на ДПС е формален и по-скоро ще има административни функции, изборът му показва каква посока за развитие на движението е избрал Ахмед Доган.

Днес на съвместно заседание на членовете на централното оперативно бюро на ДПС  и депутатите от парламентарната група ще бъде финалното обсъждане на темата кой ще оглави движението.

Националната конференция на ДПС на 24 април ще е в същата зала 3 на НДК, в която на националния форум на партията през 2013 г. Сокола бе нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов и предаде поста на Лютви Местан. Тогава именно Мустафа Карадайъ се втурна и пръв се е хвърлил върху нападателя Октай Енимехмедов.  Оттогава в партията го наричат „Спасителят на Доган“. ”Действах инстинктивно! Погледнете камерите, погледнете залата. Действах чисто човешки, това е естествена реакция”, коментира тогава Мустафа Карадайъ.

След отстраняването на Местан, Карадайъ защити новата линия на партията обяснявайки, че „Лютви Местан никога не е бил лидер на ДПС. Той беше посочен и поставен за председател на партията. Защото лидерите се раждат, те не се назначават. Лидер на партия ДПС е д-р Ахмед Доган“. По повод репликите на Местан за евроатлантическия курс на партията, Карадайъ винаги е подчертавал:  „Пътят на ДПС в посока евроатлантическите ценности беше поставен още от Ахмед Доган и не е нужно Лютви Местан да си приписва тези заслуги“.

Изказването на Местан,  че „някъде по Коледа стъпил на руска мина“, Карадайъ коментира философски:  „Чух че Местан бил казал, че е стъпил на мина. Да, политиката е минно поле, само че неговите сапьори не са добри“.

На форума в неделя ще бъде обсъдена и позицията на България за решаването на проблемите в Европейския съюз, сред които тероризмът, мигранската криза и излизането на Великобритания от съюза.

Делегация от представители на ДПС – председателя на групата за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, народните представители Ахмед Ахмедов, Невин Хасан, Салиха Емин и кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, проведе редица срещи с представители на местната власт в Измир, информираха от ДПС. Те са се срещнали с кметовете на общините Газиемир, Буджа, Борнова, Конак и заместник кмета на Голяма община Измир. Срещите са протекли в приятелска атмосфера и позитивен дух, като най-обсъжданата тема е била тази за установените отношения между побратимените градове.

Представители на местната власт в Измир са били категорични в мнението си, че установените добри двустранни отношения, които години наред имат своята солидна основа трябва да продължат да се развиват и да се полагат още по-големи усилия за изпълнението на нови съвместни проекти. Представителите на ДПС са поканили лично своите домакини от Измир на предстоящата IX-та Национална конференция на ДПС.

epicenter.bg

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени