понеделник, 19 март, 2018
9

Ще рухне ли крепостта на Доган?

Четири твърди мандата за ДПС и един, който ще се оспорва между партията на Лютви Места, ГЕРБ и БСП. Така изглеждат изборите в Кърджали, след като бяха регистрирани листите с кандидати в 9-и многомандатен район.
ДПС заложи на „тежката артилерия“ и посочи за водач лидера си Лютви Местан. Той е от Момчилград и се ползва с безрезервната подкрепа на местния актив на движението, особено след като Ахмед Доган го посочи за свой приемник и подчерта значението на Кърджали за партията. ДПС разчита не само на харизмата на новия си лидер, но и на новите имена в своята листа. Втори е бившият кмет на Момчилград Ердинч Хайрула, а трети е младият бизнесмен Мустафа Емин. Той е представител на общността на алевитите – религиозна група, която изповядва едно от теченията в исляма. Четвърта е Селиха Емин, бивш лидер на младежкото ДПС, сега експерт към централния съвет на движението. Пети е доскорошният депутат Неджми Али. В листата ги няма „старите бойци“ Ремзи Осман и Юнал Тасим, но в ДПС считат, че новите имена ще гарантират изборния успех.
Увереността на партията идва и от подкрепата, която декларираха изселническите организации в Турция. В южната ни съседка живеят над 100 000 двойни граждани от района на Кърджали.
Задача пред ДПС е „пет от пет“ – да бъдат спечелени всички мандати от избирателния район.
ГЕРБ си постави за задача да спечели 20 хиляди гласа, които ще гарантират твърдо един мандат. Партията разчита основно на „българските“ гласове и на пробива, който успя да постигне в типично турски общини като Джебел и Черноочене. Факт е, че ГЕРБ успя да излъчи най-голям брой общински съветници извън ДПС за последните двайсетина година.
„Вълната ГЕРБ“ обаче отминава и голяма част от гласувалите за Бойко Борисов си дават сметка, че през годините на неговото управление се оказа една от най-засегнатите от икономическата и социалната криза. На фона на неизпълнените обещания за отваряне на пътя за Гърция през прохода Маказа и началото на строителството на каскада „Горна Арда“ 20 хиляди гласа за ГЕРБ вече изглеждат като химера. Партията на Борисов обаче демонстрира сили и ресурс. Наскоро започна изграждането на неделно училище към една от църквите в Кърджали, финансирано с 200 000 лева от партийната субсидия. Във всеки квартал беше разкрит клуб на партията. ГЕРБ извади силна листа с водач Цвета Караянчева – областен координатор и заместник-председател на парламентарната група в предишното Народно събрание. Вторият и третият в листата са представители на общините Кирково и Ардино, в които има големи общности на българи, изповядващи исляма, и съответно потенциал за привличане на гласове на недоволните от политическия монопол на ДПС.
БСП започна плахо да реанимира. Социалистите излъчиха за водач областния си лидер Милко Багдасаров. Той се приема добре, радва се на стабилна подкрепа в Кърджали, но за да спечелят поне един мандат, червените ще трябва да съберат минимум 12 000 гласа. Социалистите нямат финансовия ресурс на управлявалата доскоро партия, общинските им организации извън областния център не са в добро състояние и битката с партията на Борисов в Кърджали изглежда предрешена в полза на ГЕРБ. За да компенсира това, БСП заложи на силна гражданска квота, излъчи за втори в листата Бисер Николов – финансист с много добри позиции в „проблемните“ за ДПС общини Кирково и Ардино. Трето и пето място са за представителки на турската общност.
Социологическите проучвания сочат леко предимство за социалистите пред ГЕРБ в област Кърджали и червените са решени този път да се преборят за поне един мандат. Проблем за социалистите ще се окаже индентифицирането на „врага“. Ако в национален мащаб естественият им противник е ГЕРБ, то в Кърджали това е ДПС. Ако се поддадат на инерцията да атакуват хората на Бойко Борисов, червените може да забравят за отбора на Лютви Местан и така да му позволят да извлече максимална полза от предизборната кампания.
Движение „България на гражданите“ по-скоро ще маркира участие в изборите.  Професор Велислав Минеков, водач на листата, е известен сред скулпторите в България, но името му не говори нищо на тютюнджиите, съкратените металурзи и гурбетчиите от района.
„Атака“ ще има трудната задача първо да консолидира организациите си в област Кърджали, преди да влезе в предизборната битка. В партията не хранят илюзии, че ще могат да се преборят за мандат от Кърджали, но ще се стремят към максимално добро представяне, за да спечелят гласове за националното преразпределение на местата в новото Народно събрание. На предишните парламентарни избори „Атака“ направи над 3000 гласа в района и сега ще се стреми да надвиши тази бройка. Водач на листата е Димитър Аврамов, журналист от вестник „Атака“.
Партия ЛИДЕР разчита на известно име – неин водач е бившият кмет на Момчилград Сали Шабан, кандидат за президент на последния вот за държавен глава. Шабан трябва да помогне на ЛИДЕР максимално бързо да създаде мрежата си област Кърджали, а освен това и да донесе гласовете на хората, които традиционно го подкрепят. В полза на ЛИДЕР ще работи и разочарованието от старите играчи – ДПС , БСП и ГЕРБ, и търсенето на алтернатива от значителна част избиратели в област Кърджали.
ГОРД разчита на местния бизнесмен Пейо Недялков, който отскоро оглави местната структура на партията в Кърджали. Широките му контакти трябва да помогнат на водача на листата Генади Андреев, който е непознат за местните избиратели. Новото формирование може да разчита и на националистически настроените гласоподаватели, които не са никак малко.
СДС е посочило за водач Атанас Гавраилов – ново лице за Кърджали. Партията ще разчита основно на твърдия си електорат и ще се бори за максимален брой гласове основно в градовете на областта.
НДСВ и Касим Дал издигнаха за водач на общата си листа Коркман Исмаилов. Той е и най-големият дразнител за ДПС, след като се отказа от кариерата си в партията на Доган и застана до неговия бивш заместник Дал. Представянето му ще се следи с повишен интерес, защото се очаква гласовете за него да бъдат от традиционните избиратели на ДПС, недоволни от досегашната политика на местните лидери на движението. Коркман Исмаилов трябва да пропука крепостта на Доган, а получените на предишния местен вот над 4000 гласа за ЕНП – партията, с която Дал участва в изборите, дават надежда за добро представяне.

Красимир АНГЕЛОВ,  в. „Преса“

3 коментара

3 коментара

 1. Име...

  20.04.2013 at 00:42

  dolu dogan i dps i mestan

  0
 2. Име...

  19.04.2013 at 19:39

  dogan nikoga nqma da padne

  0
 3. Down

  19.04.2013 at 15:09

  Местан Корман чизчек кестанеи ….

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™