понеделник, 19 март, 2018
0

Овчаров: Заради липсата на средства нама да довършим проучването на Акропола този сезон

Има надежда да получим 150 хил. лв.  за разкопки на Перперикон това лято. Заедно с 50 хил. лв., които са предвидени   в бюджета на община Кърджали, ще можем да работим 3 месеца от 15 юни до 15 септември,  обяви днес проф. Николай Овчаров.  И вероятно пълното разкриване на централната част на Акропола няма да бъде приключено тази година.
25 000 лева бяха обещани от министър Дянков, а  Перперикон беше даван  за пример   на  срещите за „Чудесата на България“ . Разпада на правителството    ни докара до там, че   изпаднахме  в ситуация, в която не беше  сигурно дали изобщо ще има разкопки . Миналата седмица  Николай Овчаров се е срещнал с премиера  Марин Райков,  който разговарял с новия финансов министър. От  обещаните 250 000 лева,    ще  ни отпуснат 150 000 лева.  В държавния бюджет няма предвидени пари за археология, каза Овчаров.  Очертава се дори  на Плиска и Преслав да не се работи .
Ако бяхме получили парите за разкопки, можехме да довършим работата по Акропола, като удължим сезона на 4-5 месеца със 100 – 120 работници,   добави археологът.
Аз  ще продължавам да говоря за Перперикон, искам да поддържам непрекъснато огъня ,  да стане ясно на всяко правителство, че без да се довърши  проучването  му,    ще е половинчата културната  политика на България, категоричен е  проф. Овчаров.

1 Коментар

1 коментар

  1. Име...

    19.04.2013 at 22:56

    Абе Овчаров, малко ли ти се видя а, няма мноо за крадене

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™