четвъртък, 24 май, 2018
0

Организирана престъпна група разкриха във Фонда за лечение на деца в чужбина

Задържани са 8 души, сред които и директорът Павел Александров

8 души са задържани при акция на ГДБОП и специализираната прокуратура във Фонда за лечение на деца в чужбина. Сред задържаните за срок от 24 часа е и директорът Павел Александров.

„Разследването по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи“, гласи съобщението на МВР.

От Министерството на здравеопазването съобщихаq че не са били предварително информирани за акцията на ГДБОП и са разбрали постфактум за арестите.

„Изненадата е изключително голяма, защото „борба с организираната престъпност“ тук е напълно несъстоятелно. Не мога да си представя каква организирана престъпност може да има тук. И какво е това престъпление, което налага арест?“, допълни и представителят на БНТ в обществения съвет Мария Чернева.

Според неофициалните версии разледващите органи ще проверяват дали служители на фонда не са взимали комисионни от чуждестранните клиники, в които са изпращани българските деца. Съществуват подозрения, че са правени и далавери с медицински изделия, като са извършвани ненужни операции на деца с детска церебрална парализа и неврологични увреждания, които не могат да бъдат преодолени. Подобни злоупотреби са напълно възможни, тъй като е факт, че фондът разрешава леченията в чужбина, но няма никакъв контрол върху плащанията, нито има капацитета да проследява какви терапии се извършват на децата зад граница.

„Работим с Александров от достатъчно дълго време, за да смятам, че той не би изнудвал родителите по никакъв начин и под никаква форма. Достатъчно много работа е свършил и сме били свидетели какви чудеса прави само и само да заминат децата. Лично за мен това е поредната простотия с идеята фондът да престане да съществува и да се превърне в някакво подразделение на Министерството на здравеопазването“, коментира акцията на ГДБОП и бившият преставител на БНР в Обществения съвет на Фонда Надежда Цекулова.

Запознати разказаха също, че самият Александров е в доста тежко здравословно състояние заради прекаран инфаркт. Основните притеснения са, че заради акцията фондът ще остане без административно ръководство, а това ще забави лечението на много деца зад граница.

Това е вторият случай, при който директорът на фонда Павел Александров има проблеми с поста си. През октомври 2013 г. той бе освободен от длъжност със заповед на министърката на здравеопазването в кабинета Орешарски Таня Адреева, но след проверка, назначена от служебния министър Николай Петров.  На негово място  Андреева назначи бивша депутатка от БСП по времето на тройната коалиция –  Ива Станкова. Няколко месеца след встъпването й в длъжност отново се появиха дарителски кампании за събиране на средства за лечение на деца в чужбина. През август 2014-та служебният министър Мирослав Ненков отново върна Павел Александров начело на Фонда.

Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда.

През ноември 2015 г. Министерство на здравеопазването, след като инспекторатът му извърши проверка във фонда, спря да превежда пари, защото не са им представени протоколи от заседанията на Обществения съвет към Фонда. Общественият съвет от своя страна обвини министерството, че иска да изземе функциите на фонда и да управлява паричния му поток.

Операцията на ГДБОП продължава.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени