петък, 25 май, 2018
0

Проф. Пантев: Историята на Азра и Йордан, драматичната любов, разтърсила България

Тази вечер кърджалийци имаха възможността да видят предпремиерно новия епизод от  филма  „Дървото на живота”, който ще бъде излъчен утре вечер по ТВ7.
В този епизод забранена любов  между наследника на рода Вълчеви Йордан и неговата любима, туркинята Азра разтърсва не само семействата им, но и цялата държава. В началото на XX век, когато са доста сложни отношенията между наскоро извоювалата своята независимост България и Турция, на браковете между християни и мюсюлмани, българи и турци, не се гледало с добро око. Сюжетът е вдъхновен от исторически събития, станали  в началото на миналия век. Тогава забранената любов между българин и туркиня едва не прераства в граждански конфликт. Случаят  намира  международен отзвук и става печално известен като „Русенската кървава сватба“.
Филмът  представя вашите прабаби и прадядовци, преодолели един мъчителен комплекс за малоценност и излезли пред света, каза в представянето на епизода  проф. Андрей Пантев. И подчерта, че е много важно  сагата  да бъде гледана не само  като интрига и от любопитство. Най-драматичната част от историята на България, която представя  и лентата,  е Балканската война, на която  българите отивали като на сватба. Но красиви войни няма, с пушка не можеш да бъдеш ангел, категоричен бе проф. Пантев. Благодарение на тази война Кърджали се  връща към своята  родина България. Тази драма  ни показва, че  по  това време, когато Кърджали става  част от България, той е наравно с другите градове,  и малко над  тях.

Филмът разкрива блясъка и очарованието от  една връзка, вмъкната елегантно в сюжета. Впечатляващо е съчетанието  между прекрасен сценарий и велики артисти.  Разтърсващ е разказът за една любов между двама души  с различна вяра.  Главните герои във филма не са  братята Вълчеви, а символът  е не само величието на  нашита деди,  символът е любовта, сподели проф.  Пантев.
Сагата „Дървото на живота“ започва с обявяването на Независимостта на България през 1908г., а в центъра на историята е богатото семейство Вълчеви. Сред актьорите са имена като Христо Шопов, Койна Русева, Владо Карамазов, Мария Кавърджикова, Башар Рахал и други звезди на българското кино и театър.

1 Коментар

1 коментар

  1. Име...

    21.04.2013 at 09:44

    Филм за любовта между дърветата, само в БГ

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™