петък, 25 май, 2018
0

Лазарки навестиха детска градина „Щастливо детство“ в Момчилград

                                  Подготвителната група при ЦДГ „Щастливо детство“ вчера представи стар български обичай по посрещането на пролетта –  Лазаруване.

Лазарките, облечени в традиционни носии и нагиздени с цвята пяха обредни  лазарски песни за плодородие и добра реколта. „Нека се роят пчелите!“, „Да се множат животните!“, „Да са пълни хамбарите, да е сита годината!“, „Да е полето плодородно!“, „Колкото са цветята в полето, толкова да се децата в таз къща“, „Колкото са листат в гората, толкова здраве в таз къща“, изрече всяка поотделно от тях, с откъснато листо здравец и благослови за здраве, щастие и берекет.

Облечена в традиционна родопска носия учителката Ваня Петрова с китка здравец, желязна пара и кошче с яйца в ръка пожела на децата „да са здрави, от кремък по-корави“.  Тя по стар български обичай търкулна ситото, за да види, дали годината ще бъде плодородна.“ И търкулна се ситото бавно и с дъното нагоре се обърна плавно. Да, плодородна, сита и пълна ще бъде“, изрече изпълнена с щастие тя.

Кулминацията на празника бе т. нар. лазарско хоро. Всички момичета, участвали в ритуалите до сега, се включиха в хорото. Танцуваха и преминаха през порта, закичена с цвята. Черги, обреден хляб, менче и много китки със здравец предадоха автентичност на обичая.

Децата от трета група също бяха подготвили изненада за своите другарчета, учителки, възпитателки и помощния персонал на детското заведение, като ги поздравиха с чудна песен, изпълнена с много енергия и усмивки по лицата.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™