събота, 24 март, 2018
321

Кърджалийки представиха в Артгалерията гравирани и рисувани щраусови яйца

Нина Палазова и Ваня Петкова  представиха тази вечер   в Артгалерия „Кръг“ гравирани и рисувани щраусови яйца.   И подариха на  кърджалийци букет от изящество, топлина и  красота. Изложбата е посветена на големия християнски празник Великден и ще бъде остане до 26 април.  Гравираните яйца  са дело на Нина Палазова, а на рисуваните  – Ваня Петкова. Тя  представя и рисувани от нея икони.

Ваня Петкова  е изобразила върху яйцата  Исус Христос,  Света Богородица,  светци, както повелява канонът. Използва темперни бои и технология, която  не  издава. Съчетава старите традиции с новото.

Три седмици са  най-дългото време, в което Нина Палазова е  отделила, за да гравира едно от яйцата.  На тях могат да се видят еднорози, ангели, пеперуди. В „движение“ реших как  да изглежда всеки експонат. Идеята й хрумва преди година.  Поръчва първите две яйца след като прочита, че носят благоденствие в дома, едното изработва като подарък за дъщеря си.  Последвали още поръчки от роднини, възхитени от красотата на експонатите.

Африканските аборигени  вярват, че във всеки дом трябва да има черупка от щраусово яйце за благоденствие.  Това поверие е пренесено в Западна Европа, а оттам е стигнали и до Кърджали чрез двете дами.  Поверие гласи, че  черупката на яйце от щраус, поставено до домашна икона или някъде другаде на видно място, привлича голямо богатство, изобилие, плодородие и плодовитост, успех и много пари

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    26.04.2013 at 08:42

    Mnogo krasiva rabota, da ti e kef da gledash

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™